Razbijena štedna žarulja

Kako postupiti…

Od rujna 2012. u zemljama Europske unije ne smiju se proizvoditi žarulje sa žarnim nitima. Zamjena za njih su kompaktne fluorescentne žarulje – CFL (compact fluorescent lamp) i novije svjetlosne diode – LED (light emitting diodes). Razlog takve regulative jest znatno manja potrošnja električne energije i snažnija rasvjeta CFL i LED žarulja u odnosu na klasične žarulje sa žarnom niti.

O prednostima štedne žarulje u odnosu na onu klasičnu mišljenja stručnjaka su različita. Najjeftinije među štednim žaruljama – CFL, sadrže živu. Neki stručnjaci tvrde da je riječ o vrlo malim količinama žive, koja iz žarulje ne može izaći, osim ukoliko se ista razbije.
Prema standardima Europske unije u 2013. godini količine žive u u štednim žaruljama ograničene su na 2,5 mg po žarulji, a proizvode se i one koje sadrže manje od jednog miligrama.
Osim žive spominju se i druge otrovne kancerogene tvari – uključujući fenol, stiren i naftalen, te negativan utjecaj svjetlosti štedne žarulje na zdravlje.
Jesu li ova upozorenja realna prijetnja ili je riječ o sukobu raznih interesnih skupina pokazat će vrijeme i neke buduće studije.

Što učiniti kada se štedna žarulja razbije?
U slučaju razbijanja prostoriju trebaju napustiti i ljudi i životinje i dobro prozračiti (desetak minuta), a ostatke žarulje pažljivo pomesti (ne usisavati) i pohraniti u plastičnu vrećicu ili staklenku s metalnim poklopcem koji dobro prijanja. Obavezno koristiti rukavice i izbjegavati svaki direktni kontakt ostataka žarulje s kožom.
Preostale sitne čestice stakla i praha treba pokupiti pomoću ljepljive trake koju nakon toga također treba pohraniti u plastični vrećicu ili staklenku i dobro zatvoriti. Plohu na kojoj se razbila žarulja treba obrisati vlažnom krpom ili papirnatim ubrusom koje također treba odložiti zajedno sa ostacima žarulje. Sve zajedno treba iznijeti iz kuće i odložiti u kontejner za odlaganje otpada. Ruke treba temeljito oprati, a prostoriju ostaviti da se prozrači još barem 15-ak minuta.
Ukoliko se u prostoru nalazi klima-uređaj treba ga isključiti.
Ukoliko se žarulja razbila na tepihu postupak je isti, osim što se tepih treba usisati, a vrećica od usisivača nakon usisavanja pohraniti u najlon vrećicu i odložiti u kontejner izvan kuće. I ostale predmete upotrebljene za čišćenje, treba pohraniti na isti način. Ukoliko su dijelovi žarulje pali na odjevne predmete ili sl. potrebno ih je dobro očistiti ili baciti.

Image courtesy of dan / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar