Razgovor s djetetom o novcu i financijama

Save, Piggy Bank, Money, Coins, Finance

Mnogi roditelji smatraju da djecu ne treba opterećivati temama poput ove pa nastoje razgovore vezane uz financijski odgoj odgoditi za stariju dob. Zapravo, početi treba što ranije. Djeca već u dobi od tri do četiri godine mogu shvatiti osnovne novčane koncepte, a osnovne pojmove vezane uz financije razviju negdje do sedme godine. Psiholozi također savjetuju što ranije razgovore o novcu (npr. objasniti djeci situacije kojima svjedoče, a ne razumiju ih, poput novca koji izlazi iz bankomata ili plaćanje karticom, što je zbunjujuće i dovodi do krivih zaključaka i očekivanja od strane djece).

Roditeljska zaštita u ovom slučaju zapravo je medvjeđa usluga djetetu.

Piggy Bank, Money, Savings, Financial

Djeca sve ranije postaju potrošači i važna ciljana skupina promidžbene mašinerije te mnoga imaju važnu ulogu obiteljskoj potrošnji (rashodima). Nerazumijevanje osnova financija rezultira nerealnim očekivanjima, zahtjevima i neodgovornim ponašanjima.

Financijsko opismenjavanje i prakticiranje odgovornog odnosa prema novcu, od najranije dobi, potiče usvajanje navike odgovornog raspolaganja novcem i prevenira kasnija nerealna potrošačka očekivanja djece od roditelja. Uz školu i vrtić, roditelji su prvi i najvažniji faktor opismenjavanja djeteta.

Djeca primarno promatraju svoje roditelje i uče iz njihova primjera.

Startup, Growing, Plant, Idea

Istraživanja provedena na tu temu pokazala su da djeca čiji se roditelji ponašaju financijski odgovorno, slijede njihov primjer i kao odrasle osobe također odgovorno upravljaju osobnim financijama. S druge strane, djeca koja dolaze iz obitelji u kojima se ne njeguje i ne prakticira financijska odgovornost (u kojima se živi od pozajmica, kredita, kartica, rata i sl.), kao odrasle osobe također ponavljaju takav obrazac i žive bez praćenja troškova, planiranja, prezadužene, uvijek ili često u financijskim problemima.

Odgovornom stavu prema potrošnji, raspolaganju novcem i štednji možemo djecu učiti od najranije životne dobi. Jednom kada dijete to usvoji najvjerojatnije će to prakticirati cijeli život i prenijeti jednog dana svojoj djeci.  

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar