Razmišljanje izvan okvira (kreativno razmišljanje)

Nekoć davno u malom talijanskom gradu jedan je obrtnik dugovao kamataru prilično veliku svotu novca. Kamatar je stariji, neprivlačan čovjek koji je u tome vidio priliku da dođe do ruke kćeri svog dužnika.

Kamatar je pred dužnika iznio prijedlog: u dvije vreće staviti će po jedan kamenčić: u jednu vreću crni u drugu bijeli. Kći bi trebala posegnuti u vreću koju odabere i izvaditi kamenčić. Ukoliko bi izvukla crni kamenčić, dug bi se obrisao, a on a udala za njega. Ukoliko bi izvukla bijeli kamenčić dug bi se također izbrisao, ali se kćer se ne bi trebala udavati. Obrtnik je prijedlog dočekao s odbojnošću no, nije imao drugog izbora. Nadao se najboljemu.

I tako su se našli njih troje, kamatar, obrtnik i njegova kći. Kamatar je donio dvije vreće. Pred obrtnikom i njegovom kćeri sagnuo se i uzeo dva kamenčića. Kriomice, vrlo spretno, uzeo je dva crna, umjesto jedan crni i jedan bijeli kamenčić. Stavio je po jedan u svaku torbu i zamolio obrtnikovu kćer da posegne i jednu od torbi.  

Idea, Innovation, Inspiration, Solution

Primijetivši što je kamatar učinio kćer se uznemirila ne znajući što učiniti: odbiti izbor, razotkriti prijevaru ili svjesno žrtvovati svoj život. Dok je tako razmišljala padne joj na um još jedna mogućnost i ona se u trenu odluči za nju: posegne u jednu od ponuđenih vreća i izvadi kamenčić no, kao slučajno on joj ispade i izgubi se među drugima na stazi. Zatim reče: „O, kako sam nespretna! No, nema veze, ako pogledate kamen u torbi znati ćete koji sam bila odabrala.“

Kamatar ovog puta nije imao izbora. Otac i kći zadovoljni su otišli doma.

Pouka priče:

Treba razmišljati izvan okvira, biti kreativan, ne prepuštati okolnostima da apsolutno određuju naš put. Rješenja su nekad na dohvat ruke, ponekad i onda kad nam se čini da ih nema.

Image by Susbany from Pixabay

ostavite svoj komentar