Razvod – čija je to odgovornost?

Gotovo trećina brakova u našoj zemlji završi razvodom. U većini tih brakova rođena su djeca. Riječ je o velikom broju djece i mladih. Još nedavno smatralo se da razvod negativno utječe na njih no, danas znamo da to nije isključivo tako. Znamo da je u pitanju bezbroj nijansi, čimbenika koji utječu na to kakve će posljedice ostaviti razvod na dijete i/ili mladu osobu.

Razvod je uvijek velika promjena i gubitak. Slika obitelji, ona kojoj je dijete privrženo, razvodom se stubokom mijenja. Gotovo sva djeca razvedenih roditelja imaju želju da se to ne događa, da se roditelji pomire i da stvari ostanu kakve su bile, čak i onda kad osjete ili primjećuju da neke stvari funkcioniraju bolje nakon razvoda. Takve želja posve su normalne i prirodne kod djece, treba im to dopustiti i prihvatiti da svatko treba svoje vrijeme da odžaluje i prilagodi se novim životnim (obiteljskim) okolnostima.  

Kada se roditelji razvode kod djece se mogu pojaviti razni osjećaji, često kontradiktorni i teško shvatljivi. To su osjećaj ljutnje, tuge, olakšanja, srama, distanciranosti, hladnoće, nezainteresiranosti, krivnje i drugog. Pravi košmar. Dijete ili mlada osoba neposredno nakon razvoda može imati promjene u ponašanju, doživljavanju, navikama. Važno je znati da je sve to normalno, da će proći i da uz odgovarajuću podršku dijete (ili mlada osoba) može puno naučiti iz cijele situacije i osnažiti, postati otpornije.

Premda je svaki razvod gubitak i promjena, uistinu veliki problem kod razvoda nastaje kada se on događa u konfliktnom ozračju. Konflikti znaju trajati mjesecima i godinama, djeca nerijetko godine svog djetinjstva provedu u sukobu između roditelja, nerijetko i šire obitelji. Djeca budu primorana birati strane, slušati neprimjerene riječi, svjedočiti fizičkom i psihičkom nasilju, govoriti što ono što uistinu ne misle i ne osjećaju, zatajivati, prenositi poruke i drugo. To su tereti preteški za dijete i zbog njih ono može trpjeti dugotrajne štetne posljedice.

Roditelji bi razvod trebali djetetu predstaviti kao svoju odluku i svoju odgovornost jer razvod to i je. Djetetu treba objasniti da ono ni na koji način nije uzrokovalo tu situaciji premda će se odraziti na njihov život.

Treba mu dati sigurnost da će razvod proteći mirno i da će oba roditelja i dalje biti uključena u njegov život,  osim u slučaju kada je jedan od roditelja opasan po zdravlje i život djeteta (u tom slučaju dijete treba možda i veću podršku onog roditelja koji je sposoban brinuti o njemu).

Događaju se i situacije u kojima, ne samo da se roditelji ne slažu oko puno toga, nego jedno od njih dvoje (a ponekad i oba) riječima i/ili djelima traži od djeteta da odbaci drugog roditelja i na taj mu način pokaže svoju ljubav i odanost. Tada se zna dogoditi da dijete počne idealizirati jednog roditelja, drugog demonizirati. To nije prirodno. I ako dijete ne pokazuje neke druge promjene u ponašanju, treba se zapitati je li ono dobro i omogućiti mu podršku i pomoć.

Tražiti od djeteta da bira strane nasilje je nad djetetom.
Svako dijete ima potrebu i pravo voljeti oba roditelja. Tražeći od djeteta da odbaci jednog roditelja isto kao tražiti od djeteta da odbaci jedan dio sebe.

Roditelji nerijetko u „najboljim namjerama“ ne budu djetetu dobra podrška pa se dogodi da dijete promijeni ponašanje i postane odgojno zahtjevno. Moramo znati da su gotovo sva ponašanja u takvoj situaciji zapravo normalna reakcija na nenormalne okolnosti.

Odnos roditelja kao partnera ne bi se smio odražavati na djetetov odnosom s njima kao roditeljima, Roditelji mogu biti u braku ili se razvesti, ostati prijatelji ili ne no, roditeljska je obveza surađivati po pitanju djece, neovisno o tome.

Odgovornosti roditelja su:

  • ostati u braku ili se razvesti
  • što god odabrali brinuti o zajedničkom djetetu
  • surađivati po pitanju roditeljstva

Kada djeca u situacijama razvoda (posebno onih koji se odvijaju u konfliktnom ozračju) nemaju primjerenu podršku i ne dobivaju pomoć (u obitelji i od sustava) u većem su riziku za razvoj ozbiljnih psihičkih posljedica.  

Image by Chad Krusenstjerna from Pixabay

ostavite svoj komentar