Reciklaža aluminija

Recikliranjem čuvamo prirodu…

Aluminij se proizvodi iz njegove rude – boksita. Ta proizvodnja je vrlo zahtjevna, no pogodna je za recikliranje. Reciklaža aluminija omogućuje uštedu energije i do 95%. Za razliku od papira i plastike, aluminijske limenke mogu biti reciklirane bez gubitka svojih svojstava tako da se reciklirani aluminij ne razlikuje od novoproizvedenog. Recikliranje aluminija je tako efikasno da se u roku manjem od 60 dana može skupiti stara ambalaža, rastopiti, napraviti nova koja je već na policama.

Što je aluminij?
Aluminij je treći najčešći element koji možemo naći u Zemljinoj kori. Nalazimo ga u obliku aluminij oksida ili alumina. U tom obliku ne izgleda kao metal. Alumina se kopa iz rudnika iz stijena koje nazivamo bauksit koji između ostalog sadrži i željezni oksid i glinu.
Aluminij je otkriven prije otprilike 200 godina, ali je dosta vremena prošlo prije nego li se pronašao učinkovit način kako odvojiti aluminu od bauksita ne bi li se dobio iskoristiv metal.
Aluminij je lako reciklirati te se u kombinaciji s drugim materijalima koristi za stvaranje novih prozvoda: limenki, dijelova prometnih sredstava, raznih aluminijskih posuda, kablova, prozora…

Aluminijske limenke
Aluminij se koristi kao ambalaža za većinu sokova i kao jedina vrsta ambalaže za pakiranje piva. Piće u aluminijskim limenkama ohladi se brže nego li u bilo kojoj drugoj ambalaži, čime se štedi energija i smanjuju troškovi.

Talionica aluminija koristi tako puno električne energije da bi joj mogla korisiti posebna električna centrala.
Za izradu jedne limenke iz sirovine utroši se toliko energije koliko bi se moglo utrošiti za recikliranje 20 limenki!

ostavite svoj komentar