Recikliranje stakla

Procesom recikliranja odbačeno staklo postaje koristan proizvod.

Staklo nalazimo u različitim bojama od kojih su tri najčešće: prozirno, zeleno i smeđe. Prema svojoj gustoći i težini, staklo čini veliki dio kućnog i industrijskog otpada. Recikliranje stakla troši manje energije nego njegova proizvodnja od pijeska, vapna i vode.Glass Containers, Glass, Empty, Clean

Svaka tona stakla iskorištena za proizvodnju novog stakla troši oko 315 kg ispuštenog ugljičnog dioksida. Idealan je materijal za recikliranje jer se može gotovo beskonačno puta reciklirati i ponovno koristiti.

Korištenje recikliranog stakla za proizvodnju novih proizvoda pridonosi štednji energije, pomaže u proizvodnji opeka i keramike, pridonosi očuvanju sirovina i smanjuje količinu otpada odloženog na odlagališta otpada. Reciklirano staklo koristi se u proizvodnji istih staklenih proizvoda, keramičke sanitarije, opeka, pijeska za golf bunkere, kao medij za filtriranje vode, sredstvo za bušenje i sl.

Recikliranjem stakla ponašamo se odgovorno prema sebi i svojoj djeci, okolini u kojoj živimo i prirodi koju na taj način čuvamo. Svaki komad razbijenog stakla, staklene bočice od raznih namaza kupljenih u trgovinama ili od raznih salata bacajmo u kontejnere za staklo iako za to nećemo dobiti nikakvu novčanu naknadu. Naknadu u ovom slučaju isplaćuje sama priroda i to – u naturi!

Image by Parinya Ngamluan from Pixabay

ostavite svoj komentar