Reciklaža stakla

Procesom recikliranja odbačeno staklo postaje koristan proizvod.

Obično dolazi u različitim bojama od kojih su tri najčešće: prozirno, zeleno i smeđe. Staklo, prema svojoj gustoći i težini, čini veliki dio kućnog i industrijskog otpada a u gradskom odpadu u najvećoj su mjeri staklene boce, stakleno posuđe, žarulje i sl. Recikliranje stakla troši manje energije nego njegova proizvodnja od pijeska, vapna i vode.

Svaka tona stakla iskorištena za proizvodnju novog stakla troši oko 315 kg ispuštenog ugljičnog dioksida. Idealan je materijal za recikliranje jer se može gotovo beskonačno puta reciklirati i ponovno koristiti.

Korištenje recikliranog stakla za proizvodnju novih proizvoda pridonosi štednji energije, pomaže u proizvodnji opeka i keramike, pridonosi očuvanju sirovina i smanjuje količinu otpada odloženog na odlagališta otpada. Reciklirano staklo koristi se u proizvodnji istih staklenih proizvoda, keramičke sanitarije, opeka, pijeska za golf bunkere, kao medij za filtriranje vode, sredstvo za bušenje i sl.

Recikliranjem stakla ponašamo se odgovorno prema sebi i svojoj djeci, okolini u kojoj živimo i prirodi koju na taj način čuvamo. Svaki komad razbijenog stakla, staklene bočice od raznih namaza kupljenih u trgovinama ili od raznih salata bacajmo u kontejnere za staklo iako za to nećemo dobiti nikakvu novčanu naknadu. Naknadu u ovom slučaju isplaćuje sama priroda i to – u naturi!

ostavite svoj komentar