Recikliranje odjeće

“Čistim svoj život od odbačenih stvari…”

U prenesenom značenju ova Arsenova pjesma govori o pospremanju koje bi svatko od nas povremeno trebao napraviti u životu, kako nam život ne bi izgledao poput prenatrpanog ormara, a mi poput osobe koji stoji pred njim ne znajući što da obuče.

Činjenica je da odjeća nikad nije bila tako dostupna. Kupujemo je češće nego ikada, mijenjamo, usklađujemo se s modnim trendovima… Ormari su uglavnom pretrpani. Puno toga ne koristimo, a bojimo se odbaciti jer bi nam možda jednom moglo zatrebati…

U nastavku predlažemo rješenja koja su ekološki prihvatljiva i čijim prakticiranjem možemo jednim udracem ‘ubiti nekoliko muha’ – djelovati ekološki svjesno, pomoći nekome i napraviti dobro sebi samima (jer pretrpani ormari nisu samo simbol pretrpanog života).

Prenamjena odjeće
Kvalitetne komade odjeće šteta je baciti jednostavno samo zato što nam više ne odgovara. I ona manje kvalitetna može poslužiti za nešto drugo. Oštećena, iznošena, stara ili umrljana odjeća, zavjese, prekrivači i razne druge tkanine mogu se prenamijeniti. Kako to učiniti?

Za početak valja nam sve dobro pregledati. Ako nam je neka odjeća stajala u ormaru cijelu sezonu ili duže, a nismo je koristili, vjerojatno niti nećemo. isto je i sa drugim tkaninama.
Komade (odjeće, tkanina) treba podijeliti na one dovoljno dobre da ih možemo proslijediti dalje (nekome pokloniti), od oih koi su nenosivi i teško iskoristivi. Nenosivim komadima valja odrezati sve podrapane, izblijedijele ili umrljane dijelove. Valja ih odložiti na posebno mjesto (npr.kutiju za krpe). Uštedjet ćemo novac za kupnju krpa za brisanje prašine, podova, kućnih ljubimaca I sl.

Od boljih tkanina mogu se izraditi novi komadi odjeće, prekrivača, torbi ili nečeg sličnog. Čipka ili neki posebno lijepi materijali mogu se iskoristiti za ukrašavanje kutija, staklenki, ukrasnih predmeta, raznih rukotvorina i niza drugih praktičnih stvari.

Doniranje odjeće
Odjeću koja je dovoljno dobra i još uvijek nosiva možemo proslijediti nekome (prijateljima,rodbini). Možemo ju i prodati nekom od second-hand-shopova ili putem internetskih starnica za preprodaju odjeće. Postoje i trgovine koje potiču recikliranje odjeće i u kojima na kupnju novih komada možete dobiti popust donošenjem starih komada odjeće. Takvu odjeću možemo donirati i nekoj od udruga koje će je proslijediti onima kojima je potrebna.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

ostavite svoj komentar