Pospremanje ormara i kamo s viškom odjeće?

Promjena godišnjeg doba izvrsna je prilika za pospremanje ormara, možda i za neke promjene u životu.
Dogodi se često da život, poput ormara, natrpamo stvarima (osjećajima, poslovima, obavezama, odnosima i sl.) koje nas opterećuju, a zbog kojih nemamo mjesta za lijepe stvari, one koje bi nam donijele zadovoljstvo.

Slična situacija događa se i u našim ormarima, s odjećom.

Clothes, Pants, Clothing, Stack, PinkBudući da odjeća nikad nije bila dostupna kao danas kupujemo više, mijenjamo, usklađujemo se s modnim trendovima… Ormari su nam, uglavnom pretrpani. Puno toga ne koristimo, a bojimo se odbaciti jer bi nam možda jednom moglo zatrebati…

U nastavku predlažemo rješenja koja su ekološki prihvatljiva i čijim prakticiranjem možemo jednim udarcem ‘ubiti nekoliko muha’ – djelovati ekološki, pomoći nekome i napraviti dobro sebi samima (jer pretrpani ormari nisu samo simbol pretrpanog života).

Prenamjena odjeće
Kvalitetne komade odjeće šteta je baciti jednostavno samo zato što nam više ne odgovara. I ona manje kvalitetna može poslužiti za nešto drugo. Oštećena, iznošena, stara ili umrljana odjeća, zavjese, prekrivači i razne druge tkanine mogu se prenamijeniti. Kako to učiniti?

Za početak valja nam sve dobro pregledati. Ako nam je neka odjeća stajala u ormaru cijelu sezonu ili duže, a nismo je koristili, vjerojatno niti nećemo. isto je i sa drugim tkaninama.
Sink, Cotton, Cotton Cloth, RollKomade (odjeće, tkanina) treba podijeliti na one dovoljno dobre da ih možemo proslijediti dalje (nekome pokloniti), od onih koji su nenosivi i teško iskoristivi. Nenosivim komadima valja odrezati sve podrapane, izblijedjele ili umrljane dijelove. Valja ih odložiti na posebno mjesto (npr. kutiju za krpe). Uštedjet ćemo novac za kupnju krpa za brisanje prašine, podova, kućnih ljubimaca i sl.

Od boljih tkanina mogu se izraditi novi komadi odjeće, prekrivači, torbe ili slično. Čipka ili neki posebno lijepi materijali mogu se iskoristiti za ukrašavanje kutija, staklenki, ukrasnih predmeta, raznih rukotvorina i niza drugih praktičnih stvari.

Doniranje odjeće
Odjeću koja je dovoljno dobra i još uvijek nosiva možemo proslijediti nekome (prijateljima, rodbini). Možemo ju i prodati nekoj od second-hand-trgovina ili putem internetskih stranica za preprodaju odjeće. Postoje i trgovine koje potiču recikliranje odjeće i u kojima na kupnju novih komada možete dobiti popust donošenjem starih komada odjeće. Takvu odjeću možemo donirati i nekoj od udruga koje će je proslijediti onima kojima je potrebna.

Uvijek postoji neko rješenje. Važno je da se odlučimo na promjenu i ustrajemo u odluci. Pospremanje ormara može biti dobar uvod u pospremanje života…

Phovo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar