Pospremanje ormara i kamo s viškom odjeće?

Promjena godišnjeg doba izvrsna je prilika za pospremanje ormara, možda i za neke promjene u životu.
Dogodi se često da život, poput ormara, natrpamo stvarima (osjećajima, poslovima, obavezama, odnosima i sl.) koje nas opterećuju, a zbog kojih nemamo mjesta za lijepe stvari, one koje bi nam donijele zadovoljstvo.

Slična situacija događa se i u našim ormarima, s odjećom.

Clothes, Pants, Clothing, Stack, PinkBudući da odjeća nikad nije bila dostupna kao danas više i češće kupujemo, mijenjamo, usklađujemo se s modnim trendovima… Ormari su nam, uglavnom  – pretrpani. Puno toga ne koristimo, a bojimo se odbaciti jer bi nam možda jednom moglo zatrebati…
U nastavku predlažemo rješenja koja su ekološki prihvatljiva i čijim prakticiranjem možemo jednim udarcem ‘ubiti nekoliko muha’ – djelovati ekološki, pomoći nekome i napraviti dobro sebi samima (jer pretrpani ormari nisu samo simbol pretrpanog života).

Prenamjena odjeće
Kvalitetne komade odjeće šteta je baciti samo zato što nam više ne odgovaraju. I ona manje kvalitetna može poslužiti za nešto drugo. Oštećena, iznošena, stara ili umrljana odjeća, zavjese, prekrivači i razne druge tkanine mogu se prenamijeniti. Kako to učiniti?

Za početak valja nam sve dobro pregledati. Ako nam je neka odjeća stajala u ormaru cijelu sezonu ili duže, a nismo je koristili, vjerojatno niti nećemo. isto je i s drugim tkaninama.
Sink, Cotton, Cotton Cloth, RollKomade (odjeće, tkanina) treba podijeliti na one dovoljno dobre da ih možemo proslijediti dalje (nekome pokloniti), od onih koji su nenosivi i teško iskoristivi. Nenosivim komadima valja odrezati sve podrapane, izblijedjele ili umrljane dijelove i odložiti ih na posebno mjesto (npr. kutiju za krpe). Uštedjet ćemo novac za kupnju krpa za brisanje prašine, podova, kućnih ljubimaca i sl.

Od boljih tkanina mogu se izraditi novi komadi odjeće, prekrivači, torbe ili slično. Čipka ili neki posebno lijepi materijali mogu se iskoristiti za ukrašavanje kutija, staklenki, ukrasnih predmeta, raznih rukotvorina i niza drugih praktičnih stvari.

Doniranje odjeće
Odjeću koja je dovoljno dobra i još uvijek nosiva možemo proslijediti nekome (prijateljima, rodbini). Možemo ju i prodati nekoj od second-hand-trgovina ili putem internetskih stranica za preprodaju odjeće. Postoje i trgovine koje potiču recikliranje odjeće i u kojima na kupnju novih komada možete dobiti popust donošenjem starih komada odjeće. Odjeću možemo donirati i nekoj od udruga koje će je proslijediti onima kojima je potrebna.

Uvijek postoji neko rješenje. Važno je da se odlučimo na promjenu i ustrajemo u odluci. Pospremanje ormara može biti dobar uvod u pospremanje života…

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar