Recikliranje tekstila

Mnogi nisu upoznati sa činjenicom da se tekstil može reciklirati…

Poput papira, stakla, limenki, plastike i dr. tekstil se može reciklirati. Recikliranje tekstila zadnjih se godina toliko razvilo da se reciklirani tekstil koristi i u medicini. Od stare krpe mogu nastati nove, vrlo korisne stvari.
Tekstil koji nije dovoljno očuvan za ponovno korištenje, reže se i priprema za proizvodnju drugih uporabnih predmeta. Sa odjeće se skidaju gumbi, zatvarači, etikete i metalni dijelovi. Takav tekstil prolazi pokretnom trakom kroz detektor metala kako bi bili sigurni da nema ostataka metalnih dijelova.
Neki komadi odjeće, obuće i kućnog tekstila ne mogu se reciklirati niti ponovno upotrijebiti. Vrlo je važno da tekstil za recikliranje bude suh, čist i nekontaminiran. Veliki su problem i rasparene cipele.
Zato je poželjno odjeću, obuću i tekstil odvojiti od ostalih stvari za recikliranje i staviti u plastičnu vreću koja se može zatvoriti (ili zavezati) i odnijeti na mjesta gdje se tekstil reciklira.
Takav tekstil neće završiti kao otpad, već će biti ponovno upotrijebljen ili recikliran.
Tekstil koji se ne može ponovno upotrijebiti ili koristiti za proizvodnju krpa za razne namjene, može se reciklirati i koristiti za izradu novih proizvoda. On se razvlaknjuje, sjecka i miješa sa drugim materijalima, a potom se od njega izrađuje netkano platno koje se koristi u građevinskoj industriji (zvučna i toplinska izolacija), autoindustriji (unutarnje obloge) te industriji namještaja (punjenja za madrace i dr.).
Od kožnih jakni i hlača izrađuju se torbe, od prevelikih majica novi odjevni predmeti i tako unedogled.
Ne bacajte odjeću, obuću i kućni tekstil, odnesite ih u organizacije, humanitarne udruge ili udruge koje se bave prikupljanjem, prenamjenom i recikliranjem tekstila.

ostavite svoj komentar