Redovito servisiranje automobila

Redovno održavanje automobila štedi novac i vožnju čini sigurnijom.

Sve veći broj građana održava svoje automobile vrlo površno, tek toliko da su u voznom stanju ili pak kako bi prošli na tehničkom pregledu zbog registracije vozila. Razlog je najčešće štednja – primanja su sve manja, a automobil sve skuplji. Uz registraciju i tehnički pregled, obavezno ili kasko osiguranje, benzin, parkiranje, cestarine, treba plaćati i redovne i izvanredne servise.
Redovno održavanje vozila najbolji je način za izbjegavanje velikih popravaka i neugodnih problema s automobilom.
Preveliki broj vozača ignorira osnovne upute proizvođača. Rijetki čitaju knjižice vozila i savjete proizvođača. Važno je pridržavati se uputa i redovito obavljati pregled i servis vozila.
Ukoliko niste obvezni (zbog jamstva) obavljati servise u ovlaštenim servisima, možete sami kupiti rezervni dio i proći znatno jeftinije. Osim toga, servis vozila kod neovlaštenog (ali stručnog) servisera, također će koštati manje. Pokušajte pronaći pouzdanog automehaničara. Raspitajte se kod prijatelja ili kolega, kakva su njihova iskustva, poznaju li nekoga pouzdanog i sl. Ukoliko ste neiskusni povedite sa sobom nekoga tko se razumije u automobile.
Redovno i detaljno upisujte u servisnu knjižicu obavljene servise i tražite da vam serviser potpiše obavljene stavke. Ukoliko ste vlasnik starijeg automobila, sami možete promijeniti žaruljice od svjetala, zamijeniti brisače, zamijeniti pročiščivač zraka i sl. No, posjedujete li automobil novije generacije, malo toga možete učiniti sami. Vozite se na način koji maksimalno štedi gorivo i automobil, redovito ga perite i premazujte s voskom.

ostavite svoj komentar