Refleksologija

Drevna vještina u službi zdravlja…

Refleksologija je vještina liječenja koja se temelji na načelu refleksnih zona na stopalima i dlanovima, a koje odgovaraju pojedinim djelovima tijela, organima i žlijezdama. Može se primjenjivati i na uhu (aurikuloterapija).
Refleksologija koristi jedinstvenu metodu posebnog pritiska palcima na refleksne točke radi postizanja terapijskih učinaka.

images (1)Učinci refleksologije su višestruki – od uklanjanja blokade u protoku tjelesne energije i normaliziranja protoka krvi i limfe do postizanja ravnoteže svakog dijela tijela, organa ili žlijezde.
Kombinira se i sa nekim drugim tehnikama za opuštanje, poboljšanje koncentracije, smanjenje napetosti i sl.

Refleksologija je danas prisutna svuda u svijetu – u tradicionalnoj medicini Azije, ali i diljem europskog kontinenta i Amerike. Preteča refleksologije kakvu danas poznajemo je terapija po zonama čije su temelje postavili potkraj 19. stoljeća Englez Henry Head i američki liječnik William H. Fitzgerald.
Ljudsko tijelo podijelili su na deset zona tako da svaka putanja ide od jednog prsta na stopalu do mozga pa se duž ruke spušta do prsta na šaci. Organi svake zone međusobno su povezani pa se tako poremećaj u radu bubrega može odraziti na oko i sl.
Zone završavaju na dlanovima ili stopalima i svaki organ ima na tim mjestima svoju točku. Nervni završeci koji se nalaze na dlanovima i na stopalima prenose informacije duž leđne moždine do mozga i do pojedinih dijelova tijela.
Raspored područja refleksologije na stopalima odražava organizam u toj mjeri da su organi desne strane tijela zastupljeni u desnom stopalu, a organi lijeve strane tijela u lijevom.

images (2)Gotovo 90% ljudi ima deformacije na stopalima, u većoj ili manjoj mjeri. Način života suvremenog je čovjeka udaljio od direktnog kontakta sa prirodnim okruženjem – više ne hodamo bosi pa nema direktnog odnosa stopala sa podlogom, nema direktne stimulacije stopala.

Dokazano je da se vremenom na završecima živaca na stopalu nakupljaju soli kalcija i kristali mokraćne kiseline koji onemogućavaju normalnu stimulaciju žlijezda i organa. Refleksoterapijom se to može ukloniti.
Obzirom da su stopala i dlanovi izuzetno osjetljivi na dodir preko njih se mogu pokrenuti blokirani mehanizmi u tijelu i mozgu.
Tehnika izvođenja temelji se na intuiciji terapeuta. Tretman ne smije biti bolan, a ako se bol pojavi to može biti pokazatelj pritajenog problema i biti od koristi za daljnju terapiju. Terapeut treba posebnu pozornost obratiti na pojavu tupe ili oštre boli jer ona može biti odraz nekog organa ili druge udaljene točke.

Refleksologija pomaže u liječenju:

 • astme, bronhitisa, prehlade, kašlja i upale sinusa,
 • povišenog krvnog tlaka,
 • dijabetesa,
 • poremećaja u cirkulaciji,
 • glavobolje,
 • iscrpljenosti,
 • psihosomatskih tegoba,
 • smetnji u probavnom sustavu,
 • gastritisa, čira na želucu,
 • menopauzi, problema u menstrualnom ciklusu,
 • problema s kralješnicom, lumbaga, ishialgije, neuralgije,
 • dermatoloških problema poput gljivičnih infekcija, ekcema, masne kože, psorijaze, herpesa.

Oprez!
Refleksologiju ne bi trebalo primjenjivati kod unutarnjih ozljeda, visoke temperature, unutarnjih i vanjskih rana, ozljeda na rukama, ukoliko postoji opasnost od tromboze, kod trudnica i osoba sa ugrađenim pace-makerom.

ostavite svoj komentar