Ricinusovo ulje

Vrijedan prirodni lijek širokog spektra djelovanja…

Dobiva se iz plodova jednogodišnje zeljaste biljke ricinus (lat. Ricinus communis) koja raste na Mediteranu i u tropskim krajevima. Ovisno o mjestu rasta može rasti kao grm ili kao manje stablo. Cvate mnogobrojnim sitnim cvjetovima bez latica koji se javljaju u skupinama na vrhu stabljika i ogranaka. Cvate od početka kolovoza pa sve do listopada.Plod ricinusa je bodljasti tobolac iz kojeg ispada po jedna sjemenka nalik na grah. Iako je ta sjemenka vrlo otrovna (sirovi plodovi su otrovni), ricinusovo ulje to nije. Ricinusovo ulje vrlo je ljekovito i kroz povijest se koristilo u razne svrhe – za rasvjetu, kao mast za tijelo, za rast kose, kao laksativ i dr.
Ricinusovo ulje ima širok spektar ljekovitog djelovanja i lako je dostupno. Može se nabaviti u gotovo svim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane (po vrlo pristupačnoj cijeni). Naravno, uvjet je da ulje bude kvalitetno – hladno prešano i iz organskog uzgoja.
Ovo ulje sadrži 90% visokovrijedne nezasićene masne ricinoleične kiseline zaslužne za ljekovitost ovog ulja. Ova je kiselina vrlo djelotvorna protiv gljivica, plijesni, virusa, parazita i bakterija. Sadrži i znatne količine vitamina E, snažnog antioksidansa koji pomaže tijelu u borbi sa slobodnim radikalima.
Ricinusovo ulje se već dugo primjenjuje kod išijasa, ćelavosti, artritisa, slabe cirkulacije, zatvora, tumora dojke, mioma i cista, bradavica, bronhitisa i prehlade, autoimunih poremećaja, Parkinsonove bolesti i epilepsije.
Ricinusovo ulje najpoznatije je kao lijek protiv zatvora. Preporučuje ga se piti navečer pomiješano sa sokom (radi neugodnog okusa). Preporučena doza ulja iznosi pola do maksimalno jedne žlice. Ulje se ne smije konzumirati više od tjedan dana.
Zbog snažnog djelovanja na cirkulaciju, ricinusovo ulje se često koristi u oblozima. Sve što vam je potrebno je čista gaza, plastična traka, termofor i ručnik. Uljem natopljenu gazu stavi se na kritično mjesto, prekrije trakom, na to se stavi termofor, omota se ručnikom i drži oko sat vremena.
Postupak se može ponaviti više puta, a kod ozbiljnijih tegoba preporučuje se staviti oblog 4 puta tjedno unutar mjesec dana.
Kod mioma, cista na jajnicima, benignih tumora, različitih upalnih stanja, menstrualnih bolova, zatvora i proljeva preporučuje se stavljati obloge na donji dio trbuha. Oblozi se mogu stavljati i na područje jetre u svrhu čišćenja jetre. Masaža ricinusovim uljem pomaže kod natečenih dojki, raka dojke, artritisa, reumatizma, bronhitisa i prehlade. Problemi sa bradavicama na koži mogu se također riješiti upotrebom ricinusovog ulja. Potrebno je svake večeri masirati bradavice ricinusovim uljem 10-ak minuta. Nakon nekog vremena one otpadnu.
Ricinusovo ulje se ne preporučuje trudnicama, osobama s osjetljivim želucem i bolestima bubrega. Nesmije se uzimati u prevelikim količinama, jer može dovesti do proljeva i povraćanja.

Ovo ulje ima veliku upotrebu i u kozmetici (zbog visokog udjela vitamina E i ricinoleične kiseline). Zbog hidrantnih svojstava idealno je sredstvo za njegu suhe kože i kose. Potiče stvaranje kolagena i elastina što ga čini odličnim sredstvom za njegu zrelije kože.
Ricinusovo ulje uklanja prištiće i mitesere, čisti i hidratizira kožu. Potiče rast trepavica, kose i obrva. Kako napravit regenerator za kosu…pročitajte... Redovita primjena ulja također potiče rast noktiju, sprječava opadanje kose i uklanja perut.
Pomaže kod manjih porezotina, opekotina, abrazija, koristi se kao prevencija strija i protiv ekcema.
Ricinusovo ulje odlično uklanja šminku. Kako pripremiti sredstvo za skidanje šminke prema određenom tipu kože…pročitajte…

Važno!
Zbog vrlo otrovnih sjemenki (njihov otrov-ricinin,  sedam puta je jači od otrova kobre) ricinus se ne preporuča uzgajati u blizini male djece i kućnih ljubimaca. U slučaju trovanja ricinusovim sjemenkama odmah treba potražiti liječničku pomoć , a na putu do liječnika izazvati povraćanje i uzeti medicinski ugljen.

ostavite svoj komentar