Roditeljstvo tijekom i nakon razvoda

Mnogi razvodi događaju se u konfliktnom ozračju. Previše često događa se da jedan ili oba roditelja ne uspijevaju staviti svoje partnerske probleme po strani pa uvlače dijete/djecu u konflikt ili nisu u stanju prihvatiti činjenicu razvoda i nastaviti sa životom neovisno o bivšem partneru/ici. Ovakvo ponašanje rezultira dugoročnim negativnim posljedicama po dijete i njegov razvoj. Isto tako, negativno se odražava i na same roditelje, premda oni to često nisu u stanju osvijestiti bez stručne pomoći.  

Tijekom i nakon razvoda roditelji bi trebali:

  • nastaviti biti roditelj djetetu neovisno o naravi odnosa s bivšim partnerom/icom
  • razgovarati s djetetom o odluci o razvodu prilagodivši ga uzrastu djeteta
  • biti dostupni i posvetiti djetetu vrijeme i pažnju (zainteresiran i uključen roditelj)
  • pokušati održati djetetovu rutinu u najvećoj mogućoj mjeri
  • nastaviti postavljati granice u odgoju (razvod nije opravdanje za popustljivi odgoj)
  • poticati dijete na razgovor o tome kako se osjeća i u razgovoru često naglašavati
    činjenicu da ono ni na koji način nije odgovorno za razvod roditelja
  • poticati dijete na kontakt s drugim roditeljem i omogućavati te kontakte
  • o drugom roditelju ne govoriti ružno, poštovati činjenicu da se radi o osobi koja je djetetu još uvijek jako važna i koju dijete voli.

Ukoliko roditelj osjeća da nije u mogućnosti nositi se sa svim zahtjevima novonastale situacije kao i s vlastitim emocionalnim reakcijama, savjetujemo obraćanje za pomoć i podršku – bliskim ljudima iz kruga prijatelja i obitelji, osobama koje su prošle kroz sličnu situaciju (kroz Grupe podrške) ili stručnjacima.

Za većinu uključenih razvod je jedan od najstresnijih događaja u životu. Svojim ponašanjem/postupanjem taj stres možemo značajno pojačati ili umanjiti, sebi i djeci i utjecati na moguće ishode. Na roditeljima je odgovornost dobrobiti njihove djece i to bi trebao biti najsnažniji motiv za roditeljsku suradnju nakon razvoda.

Photo courtesy of PIxabay

ostavite svoj komentar