Sada i ovdje – umjesto sutra

Zadnjih tjedana naše su se životne prilike prilično uzdrmale (figurativno i doslovno). Izostanak
svakodnevnih rutina i neizvjesnost budućih događaja tjeraju nas na razmišljanje o tome kad će nešto biti, što će biti, hoće li biti, ako će biti…

Uistinu, ne možemo znati. Prosječan čovjek nema dovoljno znanja niti dovoljno informacija da bi mogao donositi bilo kakve smislene zaključke. Neki se bolje, neki lošije nose sa situacijom ali nema onog tko nije zabrinut i pomalo tjeskoban oko svega ovog.
Djeca i mladi brinu oko škole, roditelji za svoja radna mjesta i poslove.
Razgovarajte o tome, podijelite svoje bojazni, budite podrška i pomoć jedni drugima, izbjegavajte
sukobe. Podesite „strpljivost“ na najjače.

U situaciji kad puno toga ne možemo valja nam se usmjeriti na ono što možemo. Sada i ovdje. Umjesto zamišljanja nekih budućih scenarija i gubljenja energije (i dobrog raspoloženja) bolje je usmjeriti se na sadašnjost i na to kako ju učiniti što smislenijom i vedrijom. Iz minute u minutu, sat po sat, niz smislenih trenutaka stvorit će nisku jednog smislenog dana. Na kraju tog dana zaspat ćemo zadovoljniji, mirniji, optimističniji.

Ovo je vrijeme u kojem možemo unapređivati sebe na različite načine, prolaziti kroz različite on-line edukacije, unapređivati svoj CV, koristiti ovo vrijeme da provjerimo jesmo li ondje gdje želimo biti i ako to nije to mjesto, kako stići na ono koje želimo. Svi prečaci i krivine kratkog su daha. Ali možemo stvoriti dobar i detaljan plan napretka.

Okrenimo se oko sebe… Tko je tu, uz nas? Naši najbliži. I njima je, kao i nama, teško.
I ovo će proći. Vrijeme koje sada imamo možemo iskoristiti za kukanje, prigovaranje i sl. ponašanja kojima situaciju možemo dodatno otežati. Ili ga možemo iskoristiti za osobni rast i postati odrasliji, zreliji, bolji ljudi. Svjesniji toga što je važno i tko je važan. Što želimo za sebe i za njih.

Želimo vam svima dobar početak. Jer ovo je prilika da nakon ovakve stanke započnemo drugačije, mudrije, ciljanije, sa sobom na svojoj strani…

Ivana Grabar
Antonija Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar