Sadnjom stabla čuvamo Zemlju

Svatko može posaditi jedno stablo. Mnogi mogu posaditi i više stabala i na taj način doprinijeti usporavanju klimatskih promjena koje se očituju sve češćim i ektremnijim vremenskim (ne)prilikama.

Red Panda, Chinese Panda, Animal, Winter

Nažalost, nikoga te promjene neće zaobići i stoga smo svi, svaki pojedinac, pozvani učiniti nešto po tom pitanju.
Jedan od načina na koji možemo ublažiti već uznapredovale promjene je sadnja stabala. To je nešto za što ne trebamo čekati službenu odluku ili zakon, izbore ili druge prilike u kojima se „iskazuje briga za Zemlju“ i njene stanovnike. To je nešto što svatko može učiniti.

Terminalia Catappa, Tree, Branch

Pošumljavanjem područja neutralizira se emisija plinova koji zagrijavaju Zemlju. Tom Crowther, profesor u Crowther Labu – istraživačkoj skupini na sveučilištu ETH Zuerich izjavio je:  “Ovo nije samo naše najmoćnije rješenje – ovo je rješenje u kojemu svi možemo sudjelovati”.

Na internetskoj stranici Crowther Laba nalazi se globalna karta s uputama i savjetima o tome koju vrstu drveća saditi i koliko ih se može uzgajati u vrtovima.

Oak Leaf, Green, Tree Leaf, Green Leaf

2018. godine tropska su područja izgubila cca 12 milijuna hektara šumskog pokrova, uglavnom zbog požara i krčenja s ciljem stvaranja poljoprivrednih površina. U ostalim područjima situacija je nešto bolja, ali i dalje postoji potreba za pošumljavanjem i ozelenjavanjem površina.

Posadi drvo!

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar