Samački život

Samci nisu nužno usamljeni, nesretni i depresivni ljudi…

Prije stotinjak godina ljudi su živjeli u braku i sa velikim obiteljima, ne isključivo zato što su se voljeli i željeli mnogobrojnu obitelj. Djeca su bila njihova budućnost, sigurost za starije dane (mirovinski sustav nije postojao i za ostarjele roditelje brinula su se uglavnom djeca). Iz sličnih razloga ulazilo se i u brak (tradicija, pritisak okoline).
Ulazak u brak iz ljubavi nešto je novijeg datuma.
Do sredine 20. stoljeća bilo je praktički nemoguće izabrati samački život, pogotovo za žene.
Danas je situacija bitno drugačija. Novo vrijeme promiče razne slobode i osobni razvoj. Mnoge to potiče na ulaganje u obrazovanje, ulaganje u sebe. ‘Biti sam’ postao je legitiman, štoviše, vrlo poželjan izbor. Biti sam znači biti neovisan, slobodan, ostvarivati poslovne i druge ambicije bez potrebe usklađivanja sa obiteljskim obavezama, imati vlastito (slobodno) vrijeme, određeni komfor. Sve su to poželjne kvalitete suvremenog načina života.
To može biti i pozitivno i negativno. Ponajprije ovisi o karakteristikama osobe, je li otvorena, svestrana, aktivna, opuštena, društvena ili pak sramžljiva, povučena, samozatajna i sl.
Važan je i društveni kontekst.
Osobe koje su izabrale samački život tvrde da je samački život svakako bolji izbor od života u lošoj vezi, s pogrešnom osobom.
Veza zahtjeva prilagođavanje, ponekad i gubitak samostalnosti i integriteta. Kao što ljubavna veza ili brak imaju dobrih i onih manje dobrih strana, tako i samački život ima svojih čari, ali i nedostataka. Kao što izgradnja veze može biti nešto lijepo -jednako toliko i samački život može biti ispunjen i lijep.
Skloni generaliziranju, bez razmišljanja ćemo negativno etiketirati osobe koje su se odlučile živjeti same – kao sebične, karijeriste, egoiste, nesretne, licemjerne (samo se prave da im je ok što su same, a zapravo su time nezadovoljne) i sl.
Zapravo, riječ je o temetici koja tek postaje aktualna i počinje se ozbiljnije analizirati. Samački život u budućnosti biti će vjerojatno još češći. Je li to dobro i za koga, svaka će osoba odlučiti sama za sebe.

ostavite svoj komentar