Samopomoć u stresnoj situaciji

Potresi koji su nas zadesili ovih dana zatekli su nas načete tjeskobom i strahovima koje je pokrenula pandemija i podebljao potres u ožujku.

U ovim je trenucima teško ostati staložen i sabran. Kako si pomoći? Kako prikupiti snage za dalje?
Da bismo mogli biti tu za bližnje moramo pomoći samima sebi, povratiti ravnotežu, uhvatiti korak s onim što se događa oko nas.

U nastavku dijelimo par savjeta među kojima svatko može pronaći nešto za sebe.

Doza prirode. Ona umiruje i donosi unutarnji mir, puni baterije, mijenja odnos prema životu i svijetu. Prirodno okruženje osigurava nam čišći zrak, prirodne zvukove, prirodno kretanje, jasnije poglede…

Tome možemo dodati fizičku aktivnost, u vidu šetnje malo bržim hodom ili vježbanja, vožnje biciklom ili drugog. Napominjemo da je uvijek važno obratiti pozornost na disanje i pronaći vrijeme za duboko, svjesno disanje.

Kod kuće možemo plesati, slobodno ili usmjereno poput npr. shakinga (Foot Shake Dance). Možemo to raditi sami ili zajedno s partnerom, članovima obitelji, ukućanima.

Terapija glazbom koristi se od davnina, a njezine dobrobiti potvrdila su i mnoga suvremena istraživanja. Glazba može opustiti, usporiti srčani ritam te smanjiti tlak i razinu kortizola, hormona stresa. Nekima više pomaže slušanje opuštajuće glazbe drugima pak slušanje marševa, domoljubne glazbe i budnica, glazbe koja nas podsjeća na to da samo dio čovječanstva, da smo u ovome zajedno, da nismo sami…

Neke se osobe najbolje izražavaju stavljanjem na papir svojih osjećaja, pisanjem, crtanjem, slikanjem, bojanjem… Sve su to aktivnosti koje nas uprisutnjuju i usmjeravaju tijek misli ka ovdje i sada, k onome što imamo pred sobom, udaljavajući nas od jučerašnje brige ili one za sutra.  

Budući da smo društvena bića važno je i da smo u kontaktu s drugim ljudima, da razgovaramo, ohrabrujući, potičući realni optimizam (nikako umanjujući težinu situacije), podsjećajući se na to da „nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu“. Riječi koje upućujemo jedni drugima važne su i moćne i stoga trebamo obratiti pažnju onome što i kako govorimo.

Pomaganjem drugima pomažemo i sebi. Dobivamo osjećaj korisnosti, djelovanja i kakve-takve kontrole što je izuzetno važno za psihičko zdravlje. Uključite se u neku od volonterskih aktivnosti u vašem okruženju i tako pomozite drugome i sebi samima.

Sebi i drugima važno je osigurati trenutke za opuštanje, ali i smislenost i strukturu. Treba organizirati dan, rješavati obaveze, zadržati osjećaj korisnosti i upravljanja životom okolnostima usprkos.

I ovo će proći… Trebamo se pobrinuti za sebe i svoje bližnje i osigurati snagu za nošenje sa životom što god nam donio.

Tekst preuzet s portala Vrata zdravlja

Photo courtersy of Pixabay

ostavite svoj komentar