Samouspavljivanje

Važna vještina koja olakšava život I bebi I roditeljima…

Zašto je važno samouspavljivanje? Nauči li se vaša beba da nakon noćnog buđenja sama ponovno zaspe život će i vama i vašoj bebi biti lakši.

Samouspavljivanje je vještina koju je najbolje početi vježbati nakon šestog tjedan života. Roditelji beba koje nisu sklone samouspavljivanju znaju koliko iscrpljujuća mogu biti noćna buđenja i ponovna uspavljivanja.

Već prvih dana po rođenju dijete treba navikavati na boravak u krevetiću kako bi se ono tamo od prvih dana osjećalo sigurno i kako bi spavanje povezalo s krevetićem. Nakon što oko šestog tjedna usvoji ritam hranjenja dijete bi valjalo stavljati u krevetić kad god je umorno ili pospano ili kad zadrijema.

Tako dijete počinje shvaćati da je krevetić mjesto gdje se spava. Roditelj može ostati u blizini, javiti se kad dijete zaplače, nježno ga utješiti, pomilovati i smiriti, ali ostaviti u krevetiću.

Dijete će tada shvatiti da je roditelj u blizini, da nije samo i da ne treba brinuti. Imati će osjećaj sigurnosti, povezanosti i ljubavi s roditeljem, a roditelj će imati priliku odmoriti ili pak napraviti nešto za sebe.

“Father Kissing His Baby Sleeping”- Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

 

 

ostavite svoj komentar