Sastojci proizvoda za njegu lica i tijela

Ne preskačite čitanje deklaracija.

Premda su deklaracije na proizvodima sve manje i sve teže čitljive, potrudite se i ne preskačite čitanje. Naime, većina tvari koje se nalaze na deklaraciji preko kože ulazi u naš krvotok i utječe na naše zdravlje. Nemoguće je u potpunosti izbjeći prisutnost sintetičkih sastojaka jer se nalaze doslovno u svemu, od hrane, lijekova, do pripravaka namijenjenih najmlađoj populaciji. No, učinit’ ćete puno, ako učinite i malo. Zastanite, pročitajte, budite informirani i svjesni onoga što kupujete. Kozmetička industrija ne prodaje proizvod nego priču, a većina ljudi spremna je izdvojiti svoj novac za nju. Usprkos uvriježenom mišljenju, skupi proizvodi poznatih brandova nisu niti približno vrijedni cijene koju plaćamo zan njih.

Mineralna ulja
Ova ulja čest su sastojak baby ulja i raznih ulja za njegu kože. Ono što očekujete od ulja je da kožu učini mekšom, no učinak tih ulja zapravo je suprotan. Mineralna ulja začepljuju pore, narušavaju izlučivanje sebuma i regulaciju vlage, koža postaje suha, dehidrirana, sklonija aknama. Mineralna ulja stvaraju film na koži i sprječavaju prirodne procese,a također se nakupljaju u jetri, bubrezima i limfnim čvorovima.

Rafinirana ulja
U procesu obrade rafinirana ulja izgube većinu vrijednih svojstava i stoga samo privremeno stvaraju na koži osjećaj mekoće.

Parafin i vazelin
To su naftni derivati. Povezuje ih se sa ranijim znakovima starenja, remećenjem hormonalnih aktivnosti, pa čak i i sa pojavom raka. Oni preparate čine mazivima, omekšavaju kožu, a nisu skupi.

Konzervansi
Propil, metil, etil paraben i butil nalaze se u većini proizvoda za jegu lica i tijela. Konzervansi produžuju rok trajanja proizvoda i sprječavaju razvoj bakterija i plijesni. Dio stručnjaka zagovara upotrebu konzervansa i smatra da bi bakterije koje bi se razmnožile u proizvodu bez konzervansa bile puno štetnije od samog konzervasa. No, neka istraživanja ukazuju na povezanost s poremećajima hormonalnog sustava.

Formaldehid
To je jedan od najopasnijih konzervansa, onaj koji definitivno treba izbjegavati. On je ujedno i najdjelotvorniji,, dezinficira, pa tako produžuje vijek trajanja proizvoda. Često se povezuje sa kancerogenim djelovanjem , nepoželjnim iritacijama očiju, iritacijama dišnih organa, promjenama osjetila mirisa, mučninama, glavoboljama, umorom, začepljenosti nosa, suzenjem očiju. Nalazimo ga i u dječjoj kozmetici. U nekim zemljama je zabranjen ili je ograničena njegova upotreba.

Kvaternium 15
To je kozmetički konzervans koji se također povezuje sa negativnim učincima na zdravlje, on otpušta formaldehid .

Benzoil peroksid
Sastojak je proizvoda za njegu masne kože i kože sklone aknama. Isušuje kožu i uništava njen prirodni zaštitni sloj. Prečesta upotreba rezultira prerano ostarjelom kožom.

PEG (polietilen glikol)
Sastojak je kozmetičkih proizvoda koji omekšava kožu. Povezuje ga se sa pojavom dermatitisa, navodno uzrokuje abnormalnosti u radu bubrega ili jetre, može uzrokovati iritaciju kože.

Sintetske boje i mirisi, te sintetski filteri za zaštitu od sunca
Umjetne boje dodaju se isključivo iz estetskih razloga . Ne preporučuju se proizvodi crvene i roze boje jer često izazivaju alergijske reakcije i štetni su za kožu. Mirisne komponente dodaju se također iz estetskih razloga. Čest su razlog alergijama i često nepovoljno djeluju na zdravlje Štetno djeluju na kožu, dišni, nervni i reproduktivni sustav. Samo proizvodi sa oznakom „Frangance-free“ (potpuno bez mirisa) ne sadrže taj sastojak, za razliku od oznake „Unscented“ (bez mirisa) što ne garantira izostanak ove komponente.

Alkohol
Vrlo je čest sastojak kozmetičkih preparata. Najčešći su isopropil, SD, etanol. Često se preporučuje za tretitanje kože sklone aknama, no njegovi su učinci vrlo kratkotrajni. Alkohol stanjuje površinski sloj kože, te ona postaje nezaštićena i sklonija isušivanju.

Lanolin
To je ekstrakt iz ovčje vune, pa nerijetko sadrži i neke od pesticida. Može izazvati alergijsku reakciju, utejcati na pojavu prištića i akni, zatvoriti pore dlaka.

ostavite svoj komentar