Kupnja – savjesna i ekološka

Kupujte samo neophodno…

Veliki izbor, reklame, šarenilo i prelijepi izlozi zovu i mame nas na kupnju. Pokušajte ne nasjedati marketinškim štosevima. Kupujte samo ono što uistinu trebate. A ukoliko ste se zasitili neke stare, još uvijek upotrebljive stvari, najprije razmislite možete li ju nekome pokloniti, možda preraditi, prenamijeniti… Kupnjom nepotrebnih stvari potičemo konzumerizam i postajemo sakupljači stvari koje nas možda neprimjetno ali sigurno opterećuju, zauzimajući razne prostore u našim životima.

Kupujte ekološki prihvatljive proizvode

Radi se o prirodnim, organskim proizvodima, u isto tako ekološki prihvatljivoj ambalaži. Takvim izborom oblikujemo budućnost i osnažujemo ekološke proizvođače i održivu proizvodnju. Ti i takvi proizvodi često su skuplji od „onih drugih“, no krajnja cijena je zapravo istinska cijena koju plaćamo (i nije značajno viša od one koju plaćamo za obične proizvode). Važno je odabirati proizvode koji imaju manje ambalaže ili one koji se nalaze u ambalaži prihvatljivijoj za recikliranje.

Reciklirajte!

Bilo da živite u stanu ili  kući, napravite malo „reciklažno dvorište“ ili „reciklažni kutak“, razvrstavajte otpad. Odvajajte plastiku, staklo, papir, metal, a ako ste u prilici odvajajte i ostatke hrane za kompost. Na taj način učite i svoju djecu o vrijednostima koje predstavlja eko-izbor i pokazujete im kako brinete za njihovu budućnost.

 

 

ostavite svoj komentar