Savjeti za brži oporavak od bolesti

Kad obolimo najvažnije nam je što prije se opraviti, obnoviti snagu i vratiti se svakodnevnim aktivnostima. Na žalost (ili na sreću), ne postoji čarobni napitak ili nešto slično što nas u trenu može pokrenuti ili ublažiti simptome, nego samo ponašanja koja možemo prakticirati i nadati se najboljem.

Uzeti bolovanje

Ako nas bolest zaskoči za radnih dana, savjetujemo otvaranje bolovanja, ako je moguće. Ostanemo li u radnom modu nećemo si dati dovoljno odmora (fizičkog i psihičkog) nužnog za brži oporavak. Često to ne činimo pa kasnije plaćamo danak: češće obolijevamo i duže se oporavljamo. Osim toga, odlazak na posao nije preporučljiv i iz kolegijalnosti prema drugima, da ih ne zarazimo ili ne pokrenemo krug infekcija koji opet može doći i do nas, možda i u najosjetljivijoj, ranoj fazi oporavka.

Dovoljno spavati i odmarati

San je važan kada smo zdravi i još važniji kad obolimo. Odspavati više nego inače i odmarati jedna je od najvažnijih strategija za brži oporavak. San je i dobra prevencija. Kad god osjetimo da se razbolijevamo uobičajenom vremenu trebali bi dodati barem još jedan sat noćnog sna i dnevnih drijemanja.

Pobrinuti se za sebe

Osim sna i odmora, važno je da nastojimo ne brinuti o poslu ili o drugima, ako je to ikako moguće. Bolesni, umorni i bez energije nikome nećemo biti neka podrška, a najmanje sebi. Bolje je koji dan uzeti za sebe i dobro se opraviti nego da bolesni radimo ili brinemo o drugima i riskiramo duži oporavak, teže simptome, nevoljkost, nervozu, loše raspoloženje, zamjeranje i slično što je uobičajeno osjećati u takvim situacijama.

Smanjiti boravak na ekranima (TVa, mobitela, računala i sl.)

Kad smo bolesni važno je uistinu odmarati, tijelo i dušu. Ako smo cijelo vrijeme u krevetu, ali provjeravamo mobitel, gledamo Tv ili odgovaramo na e-poštu – ne odmaramo dušu i mozak što se reflektira i na tijelo.

Ne zaboraviti na hidrataciju

Jedan od najčešćih simptoma bolesti je visoka temperature koja može uzrokovati znojenje. Tada je važno piti puno vode radi nadoknade izgubljene tekućine i pomoći tijelu da se lakše izbori s infekcijom. Dobar izbor su i biljni čajevi (s medom), a alkohol i kavu bi trebali izbjegavati tijekom bolesti.

Pobrinuti se za lakše disanje

Začepljen nos i kašalj česti su simptomi respiratornih infekcija i bolesti. Za lakše disanje i bolji san:

  • dobro je spavati na povišenom (na više jastuka)
  • u optimalno ovlaženom prostoru (40-60%)
  • u optimalno grijanom prostoru (20-22°C)
  • dobro je pripremiti toplu kupku prije spavanja

Povećati unos zdravih namirnica

Tijekom bolesti tijelu je nužna zdrava i uravnotežena prehrana koja jača imunološki sustav koji se bori s bolešću.

Image by Silvia from Pixabay

ostavite svoj komentar