Seks i brak

Odsutnost seksa nije problem sam po sebi…

Seksualna privlačnost jedan je od važnih faktora povezivanja partnera na početku veze. U kasnijoj fazi veze (braka) dolazi do promjena.
Smanjena seksualna želja čest je problem u vezi. Muškarci se uglavnom žale na smanjenu učestalost, a žene na lošiju kvalitetu i predvidljivost.

Svemu tome doprinosi suvremeni način života obilježen nedostatkom vremena, umorom, stresom, uz malu pomoć suvremene tehnologije (televizija, računala, društvene mreže i sl.).
Uz to, mnogima je zajednički je život opterećen i međusobnim zamjerkama, odnosi mogu biti narušeni zbog života sa roditeljima, financijskom stiskom, djecom…
Seksualna intimnost je važna za emocionalno povezivanje supružnika/partnera, a seks, osim toga, ima i pozitivan učinak na zdravlje. Zbog bioloških predispozicija s godinama i želja za seksom (požuda) počinje slabjeti.

Problemi obično nastaju onda kada jedan od partnera ili pak oboje na silu žele uspostaviti prijašnje stanje ili onda kada se želje jedne strane razlikuju od želja druge strane. Fosiranje može rezultirati napetim i nezadovoljavajućim odnosom.

Bračni parovi koji rijetko imaju seksualne odnose češće se razvode od onih koji su još uvijek seksualno aktivni, kažu statistike. Stručnjaci pak tvrde da brak bez seksa (ili sa malo seksa) može opstati, ali samo ukoliko su oba partnera suglasna sa time. Ipak, većina ljudi osjeća potrebu za seksom i smatraju ga važnim dijelom zajedničkog života. Zdrava intima – gdje su oba partnera zadovoljna učestalošću i kvalitetom seksa može biti presudna za vezu.

Budući se problem pomanjkanja seksa najčešće javlja nakon dolaska djeteta /djece u obitelj, treba uzeti u obzir intenzivne fizičke zahtjeve koji se stavljaju pred novopečene roditelje. Za majke, jedna se promjena nadovezuje na drugu, počevši od oporavka od porođaja i stalnog umora i stresa zbog stalnog osjećaja da su nekom fizički potrebne. Majka je osoba koja obično najmanje spava, rijetko vježba, jede u hodu i na kraju dana je umorna i radije bira san nego seks. Nisu zanemarive ni tjelesne promjene zbog kojih se dio žena počinje osjećati nelagodno u svom tijelu.

Nesklad u seksualnoj zainteresiranosti može biti posljedica neravnoteže u podjeli obiteljskih odgovornosti i poslova.
Najmanje želje za seksom ima ona strana koja ima najviše posla.
Muškarci koji pomažu svojim ženama u kućanskim poslovima i odgoju djece mnogo češće imaju seksualne odnose sa svojom parnericom. Kombinacija u kojoj svako dobiva!

I muškarci se mogu slično osjećati. Oni su često ‘žrtve’ stereotipa po kojima su uvijek spremni za seks. Preopterećeni poslom, mogu izgubiti želju za seksom, baš kao i žene.

Radije nego da sile odnose, parovima se u ovakvoj situaciji savjetuje da razgovorom pokušaju identificirati razloge udaljavanja. Važno je govoriti o svojim osjećajima. Izreći ih. Ako se osjećate neželjeno, tada to trebate reći. Često bolja komunikacija, iskreni razgovor i malo truda s obje strane (češći izlasci u dvoje, stvaranje romantične atmosfere) kao posljedicu imaju i bolji (češći) seks.
Osobe koje imaju problema sa seksom u braku, najčešće o tom dijelu svog odnosa ne razgovaraju. Pod razgovorom se ne podrazumijeva predbacivanje, svaljivanje krivnje, svađanje…
U zadnje vrijeme često se propagira i planiranje seksa. Mnogi odbacuju takve savjete jer seks povezuju sa spontanošću, nikako sa planiranjem. Ipak, nekima je i to pomoglo. Planirati vrijeme za seks znači planirati vrijeme koje će par provesti zajedno. Ako su oboje dobrovoljno u igri, zašto ne?
Nema jedinstvene formule za boljhi seksualni život. Svaki je par priča za sebe, svaka osoba u paru isto tako i svatko treba pronaći svoje rješenje. Ovo su samo smjernice…ideje…iskustva…

ostavite svoj komentar