Sigurna vožnja u otežanim uvjetima

Zlatno pravilo: Prilagoditi vožnju uvjetima na cesti

Vožnja noću
Našim je očima potrebno određeno vrijeme da se naviknu na svjetlo ili tamu. Svjetla u prometu imaju veliki utjecaj na naše vidne sposobnosti i zato je važno promijeniti nagib unutarnjeg retrovizora kako bi se spriječilo zaslijepljivanje svjetlima od strane automobila iza nas.
Tzv. duga svjetla na automobilu koji nam dolazi ususret mogu djelovati zaslijepljujuće. Pokušajte izbjeći direktno gledanje u svjetla nadolazećeg automobila i kratkim blicanjem upozoriti vozača da ugasi duga svjetla.
Brzinu prilagodite uvjetima na cesti. Pri smanjenoj vidljivosti preporuka je voziti sporije.

Vožnja po blatu
Prema tragovima drugih vozila možete po prilici steći dojam koliko je duboko i gusto blato. Ako tragova drugih vozila (pneumatika) nema, uputno je zaustaviti vozilo, izaći i provjeriti dubinu blatne lokve.

Vožnja po vjetrovitom vremenu
Smanjite brzinu i budite spremni zaustaviti vozilo u svakom trenutku. Promatrajte okolinu i imajte na umu da jak vjetar zaglušuje zvuk automobila pa pješaci ne čuju njegov dolazak. Posebno pripazite na pješake. Jak vjetar može otpuhnuti čovjeka. Zatvorite sve prozore na automobilu jer vjetar može unijeti čestice prašine ili neki predmet i smanjiti vidljivost ili onemogućiti vožnju. Vozite li teret na automobilu, provjerite je li dobro učvršćen i osiguran.

 

ostavite svoj komentar