Sigurno pretjecanje

Jedna od složenijih i opasnijih radnji s vozilom u prometu…

To je stoga što u pretjecanju sudjeluju najmanje dva vozila u pokretu i zato što se izvodi velikom brzinom, a prilikom izvođenja vozilo koje pretječe koristi prometnu traku za vozila iz suprotnog smjera.
Pretjecanju mora prethoditi promišljanje o svim čimbenicima važnim za sigurno izvođenje ovog manevra: preglednosti, vidljivosti, stanju kolnika, položaju, brzini i namjerama ostalih sudionika u prometu, tehničkim mogućnostima vozila, prometnim pravilima i važećim prometnim znakovima itd.

Prije nego krene u pretjecanje vozač mora procijeniti postoje li uvjeti za sigurno pretjecanje i ima li uopće svrhe pretjecati.
Prvo mora utvrditi namjeru vozača vozila ispred i iza sebe – ima li namjeru pretjecati, obilaziti ili skretati. Drugo što mora utvditi je stanje na suprotnom voznom traku – je li traka slobodna na dovoljnoj udaljenosti. Također treba utvrditi dali nakon pretjecanja može zauzeti mjesto u desnoj prometnoj traci.
Ove tri provjere vrše se gotovo istovremeno i to najčešće na način da se vozilom pomakne što bliže središnjo crti na kolniku i da se provirivanjem utvrdi stanje u prometu. Najsigurniji način je pomaknuti vozilo što više u traku za pretjecanje uz uključeni lijevi žmigavac – pokazivač smjera (važno je uvijek drugim sudionicima u prometu najaviti svoje namjere). Poželjno je staviti vozilo u manju brzinu kako bi motor dobio snagu za pretjecanje ukoliko vozač utvrdi da ne postoje prepreke za sigurno pretjecanje.
Pravovremenim pozicioniranjem vozila dobiva se bolji pregled nad prometnom situacijom – bolje se uočavaju prepreke, broj vozila iz suprotnog smjera, gustoća prometa, smjer ceste, dobiva se bolji osjećaj za udaljenost, izbjegava se opasnost od zanošenja vozila zbog veće brzine i skretanja, bez problema se odustaje od pretjecanja i vraća u prvobitnu poziciju.

Nema svrhe pretjecati:

Ukoliko se uskoro namjeravate zaustaviti ili skrenuti,
Ukoliko ne namjeravate voziti brže od vozila koje ste pretekli,
Ukoliko uočite kolonu, radove na cesti i sl.,
Ukoliko vam brzina vožnje odgovara razmislite o pretjecanjuu samo vozila velikih gabarita (kamiona, autobusa i sl.) kako bi si osigurali bolju preglednost za daljnju vožnju,
Ukoliko se vozite nepoznatom cestom.

I nikada ne pretječite preko pune crte.

ostavite svoj komentar