Sigurnost djeteta kod kuće

Znatiželja i neznanje u kombinaciji…

Dijete bi u svom domu trebalo biti najsigurnije. Roditelj je dužan poduzeti sve potrebno za sigurnost djeteta u kući. Treba računati sa potrebom djeteta da istražuje, dodiruje, isprobava… Sama upozorenja nisu dovoljna. Djeca žive u trenutku. Ponese ih neka slika i u trenu zaborave na upozorenja…
Naravno, nitko ne može učiniti baš sve da bi zaštitio svoje dijete.

Utičnice
Sve dostupne utičnice treba zaštititi, a kablove sakriti ili učiniti nedostupnima. Najbolje rješenje su kupovni štitnici za utičnice i zaštitne kutije u koje se uvuku svi kablovi i žice i koji se potom namontiraju specijalnim trakama za parket ili dr. podnu oblogu.


Kemikalije

Sredstva za čišćenje i održavanje doma imamo posvuda – kuhinja, kupaonica, ostave, garaže prepuni su raznih sredstva. Tu su zatim i lijekovi, kozmetika, deteržednti, baterije i dr. Svakako ih treba učiniti nedostupnima djeci.

Sitni predmeti/oštri predmeti
Sitan (metalni novac), perlice, nakit i sl. treba maknuti iz vidokruga i dohvata male djece. Isto tako dobro je igle, škare i šivači pribor držati na povišenom i dalje od dosega djece. Noževe također.
Staklene, porculane i lako lomljivve premdete također je dobro držati podalje.

Pušenje
Ako već morate pušiti, nastojte to činiti u prostoru u kojem ne boravi vaše dijete. Isto tako nije pametno pribor za pušenje (upaljače, pepeljare) ostavljati u blizini i na dohvat djeci.

Peglanje
Peglanje u blizini djece nije poželjno. Isto tako, važno je nakon peglanja provjeriti je li pegla ugašena i skloniti peglu (eventualno i stalaka za peglanje) dalje od djece.


Stoljnjaci na stolovima

Čest slučaj da da dijete povuče stolnjak i sa njime sve premete koji se nalaze na stolu. To može biti vaza, pepeljara, tanjur ili posuda sa vrućim i dr. sadržajem… Najbolje je ne koristiti stolnjake neko vijeme ili pak dobro pripaziti na to gdje se dijete nalazio u vrijeme kada su navedeni predmeti na stolu.


Kupanje

Kupate li dijete u kadi, ne ostavljajte ga samog.  Pripazite da su električni uređaji uklonjeni iz blizine i dohvata i isključeni iz struje.

Pećnice/štednjaci
Dok je pećnica uključena, dijete treba držati podalje. Isto tako dok se na štednjaku kuha jelo najbolje je dijete držati dalje od kuhinje.

Prozori
Djeca vole gledati kroz prozore, navirivati se preko ograda i sl. Ukoliko je prozor ili ograda djetetu lako dostupna treba posebno pripaziti.

Stepeništa
Djeca se relativno brzo sažive sa prostorom u kojem žive pa savladavaju i prepreke. Ipak, uvijek je dobro biti na oprezu. Ptipazite da se dijete drži za ogradu/držač i da ne juri po stepenicama.

ostavite svoj komentar