Šipak ili nar

Šipak, mogranj ili nar (lat. Punica granatum) uspijeva u krajevima s toplijom klimom. To je polulistopadna biljka – za vrijeme blažih zima zadržava dio listova, za oštrijih gubi sve listove. Cvate zvonolikim cvjetovima, a plod šipka žućkasto-crvene je boje, promjera 5-12 cm. Kora ploda je kožasta, čvrsta, ne jede se. Unutar ploda nalaze se jestive, slatke i sočne sjemenke. Sazrijeva početkom jeseni, a dostupan je od rujna do siječnja.

Fruit, Pomegranate, Red, Nature, PlantsPlod šipka sadrži značajan postotak voćnog šećera (22%), značajno manje bjelančevina (3,6%) i masti (0,7%). Posebno je bogat vitaminom C (1700 mg/100 g).  Sadrži i vitamine B1, B2, naicin i karotene (provitamin A), te vitamin E. Od minerala sadrži kalij, željezo, magnezij, fosfor i sumpor, sadrži i bioflavonoide, tanin, voćne kiseline i pektine.

Znanstvenici se tek kraće vrijeme bave proučavanjem nutritivnih i ljekovitih sastojaka ovog ploda, kao i ulja što se dobiva iz sjemenki. Sok od šipka zahvaljujući svom sastavu (bogatstvu fitokemikalija) ima jaka antioksidativna svojstva. Zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja stjenki krvnih žila, ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također smanjuje sintezu estrogena u tijelu te može pomoći kod liječenja raka dojke. Fitoestrogeni iz koštica mogu umanjiti i simptome menopauze i postmenopauze.

Beverage, Diet, Drink, Female, Fresh, Fruit, GirlPovećana konzumacija ovog ploda povezuje se s poboljšanjem kardiovaskularnog sustava, usporavanjem gubitka hrskavice, povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, plodnost, starenje i povoljnim djelovanjem kod Alzheimerove bolesti. Također smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola, pomaže kod anemije, kod limfoma i dijabetesa. Dokazano je da konzumacija nara pomaže i osobama oboljelim od astme, budući da visoka razina vitamina C ima snažno protu-upalno djelovanje.

Može se jesti u gotovo neograničenim količinama, a preporuča se konzumiranje svježeg, sirovog.
Čuva se na sobnoj temperaturi, ne direktno na sunčevom svijetlu. U hladnjaku se može pohraniti cijeli plod, a sama zrnca se mogu čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču u plastičnim vrećicama.
Bogat je antioksidansima, a redovita konzumacija povezuje se s nizom zdravstvenih dobrobiti.

Šipak je izvrstan dodatak salatama i slasticama.
Uživajte u ovom jedinstvenom, ukusnom i zdravom  daru prirode!

Image by cremy from Pixabay

ostavite svoj komentar