Sjedala u automobilu

Važna komponenta udobnosti i sigurnosti…

Automobilska sjedala spadaju među najskuplje dijelove u vozilu, a rijetko im pridajemo pažnju koju zaslužuju. Tijekom svakog putovanja automobilom otprilike tri četvrtine tijela u kontaktu je sa sjedalom i stoga su sjedala jedan od najvažnijih faktora udobnosti vožnje posebno za onoga tko upravlja automobilom.

Sigurnost je također važna. Svake godine na trzajne ozljede vratne kralješnice otpada oko 65% svih ozljeda u prometnim nesrećama.

IMAG2170Pri kupovini novog automobila obratite pažnju na ergonomiju sjedala. Ona bi trebala zadovoljiti niz zdravstvenih i sigurnosnih zahtjeva.

Obratite pozornost na mogućnosti podešavanja po visini, po dužini, podešavanje nagiba, u koliko točaka pružaju podršku za kralješnicu, kakva je podrška bočnih dijelova, kakva dodatna rješenja pružaju (grijanje sjedala, napuhavanje jastuka i dr.) i koji certifikat posjeduju.
Dobra sjedala učinkovito sprječavaju bolove i napetost u leđima i omogućavaju udobnu vožnju i osobama koje pate od problemima s kralješnicom.
Kvaliteta sjedala posebno je važna osobama koje puno vremena provode u automobilu.

Podešavanje sjedala
Položaj vozačkog sjedala i dobar položaj vozača u njemu presudan je za upravljanje komandama i preglednost iz vozila. Prije same vožnje neophodno je podesiti udaljenost i nagib sjedala. Kada kvačilo nije stisnuto, lijeva noga trebala bi biti lagano svinuta u predjelu koljena i zgloba. Noga ne bi smjela biti u previše ravnom, ali niti u previše savinutom položaju jer takvi položaji ometaju upravljanje. Isto tako, kada je sjedalo preblizu (previše naprijed) to otežava ulazak i/ili izlazak iz automobila i okretanje volana.

Kod automobila s automatskim mjenjačem pravilna udaljenost sjedala provjerava se na papučici kočnice i gasa koje su pozicionirane slično kao papučica kvačila (spojke) u automobilima sa klasičnim mjenjačem.

Kut naslona sjedala treba podesiti tako da gornji i donji dio tijela zatvaraju kut od 100-110°.
Nagib donjeg dijela sjedala, ako takva mogućnost postoji, treba podesiti tako da je pritisak tijela ravnomjerno raspoređen na cijelu dužinu donjeg dijela sjedala (pogledajte slike).

Lumbalni dio sjedala treba podesiti tako da blago pritišće kralješnicu, naravno, ako ta mogućnost postoji.
Visinu sjedala treba podesiti tako da vozač ima dobar pregled kroz vjetrobransko staklo, ali ne previše visoko kako koljenima ne bi ometao okretanje volana.

Sjedalo nije uputno podešavati u vožnji ili dok motor radi, a vozilo je u brzini – lako je izgubiti kontrolu nad vozilom, postoji opasnost da sjedalo nekontrolirano krene unazad, a noga sklizne sa papučice kvačila. Ovo je vrlo česta pogreška vozača početnika.

Uživajte u ugodnoj vožnji!

IMAG2155

IMAG2156

IMAG2157

IMAG2158

IMAG2159

 

 

 

 

 

 
Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar