Školska torba – najbolji izbor

Savjeti za kupovinu školske torbe…

Student, School, First Day, First Steps, Primary SchoolZbog mnoštva knjiga i opreme koje školarci svakodnevno moraju nositi u školu školske su torbe sve teže. Roditelji su sve više zabrinuti pitajući se u kojoj mjeri takav teret opterećuje dječju kralješnicu. U pravilu opterećenja ne bi trebala biti veća 10 do 15% tjelesne težine djeteta. Ukoliko je dijete zdravo, bez problema će podnijeti tu težinu.  Ukoliko dijete nije naviklo na opterećenja, što je čest slučaj kod djece koja većinu vremena provode kod kuće, sjedeći uz ekrane televizora, računala ili mobitela, ono može osjetiti bol zbog preopterećenja mišića, ne samo kralježnice, nego i nogu i ruku. Opterećenje se može dodatno pogoršati neprikladnim nošenjem ruksaka ili torbe na jednom ramenu ili u jednoj ruci, što je čest slučaj kod djece.

Opterećenja su potrebna za razvoj kralježnice, a tome najviše možemo doprinijeti uključivanjem djeteta u sportske aktivnosti. Za loše držanje djece glavni je krivac premalo tjelesne aktivnosti. Sport i kretanje pozitivno djeluje na cjelokupni psihofizički razvoj djeteta.

Back To School, School, School BagsPreporuka su anatomske torbe u obliku ruksaka, što lakše, dovoljno duboke, s donjim rubom u visini stražnjice.
Poželjno je da su izrađene od čvrstog materijala i kompaktne kako bi stvari u njima mogle podnijeti manipulaciju sa torbom (bacanje, potezanje, guranje nogom i sl.).
Preporučaju se torbe sa širokim i podstavljenim naramenicama, s podstavljenim i prozračnim zadnjim dijelom (koji se naslanja na leđa), s pojasom oko struka.

Torba se mora nositi na oba ramena. Nepravilno nošenje (na jednom ramenu) može rezultirati nepravilnim držanjem i problemima s kralješnicom, ukoliko dijete nije naviklo na opterećenja.

Loše držanje pak utječe kako na fizičko tako i na psihičko zdravlje djeteta. Ometa pravilno disanje i cirkulaciju krvi, šteti probavi, uzrokuje bolove, smanjuje pokretljivost mišića leđa i ramena. Važno je istaknuti da se deformiteti kralješnice nakon završenog razdoblja rasta teško ispravljaju, štoviše, u pubertetu se znaju i pogoršati.

Odličan izbor su i torbe sa kotačićima koje pružaju mogućnost da se torba gura, a ne nosi na leđima.
Torbe s više pretinaca dobre su jer dijete može lakše organizirati stvari. Neke torbe imaju nepropusne odjeljke namijenjene držanju hrane i pića.

Teže knjige (i pribor) treba staviti u sredinu torbe. Dijete bi trebalo poticati da redovito pregledava torbu i nosi samo potreban pribor (prema rasporedu sati).
Kako djeca često ne paze kamo stavljaju torbe, dobro je da torba ima donji dio izrađen od čvršćeg, nepromočivog i perivog materijala.

Školska torba odnosno ruksak trebali bi biti što lakši i dovoljno čvrsti da mogu podnijeti bacanje, natezanje i slične dječje igre.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar