Skratite vrijeme glačanja rublja

I uštedite enrgiju…

Vrijeme koje provodimo slažući, sortirajući, vješajući, perući, glačajući nije zanemarivo. Samo oni (uglavnom one) koji to rade gotovo svakodnevno znaju koliko je to posla. Praksa čini svoje naučimo biti brži, učinkovitiji. Evo još par savjeta kako bi vrijeme posvećeno rublju skratili i ostatak vremena posvetili nečemu kreativnijem, zabavnijem…

Ukoliko imate mjesta u kupaonici ili u prostoriji u kojoj odlažete rublje za pranje nabavite dvije ili čak tri različite košare (poželjno različite boje). Jednu košaru za bijelo rublje, jednu za šareno, jednu za osjetljivo ili već prema podijeli koju inače prakticirate kod pranja.
Neka vam pri ruci, na jednom mjestu i uredno posloženi, budu potrebni deterdženti za pranje rublja. U tu svrhu dobro su došle pripadajuće kutije za prašak (da ne ostaje otvoren i da se lakše organizira polica na kojoj se nalaze).images (8)

Ukoliko imate odjeću na kojoj je potrebno izvršiti krpanje ili neki sličan posao, obavite to nakon pranja. Ako imate vremena rublje glačajte neposredno po sušenju, odmah sa prečki. Lakše se izglača i preskače se faza slaganja u košaru.

Odličnim se pokazala praksa da se rublje za vrijeme peglanja ne slaže nego odlaže preko stolice ili sl., a tek po završetku peglanja složi za ormar. Tako se štedi energija jer slaganje nam oduzima vremena, a ako je pegla za to vrijeme uključena i dosta nepotrebne enrgije. Osim toga, rublje koje se ne slaže neposredno nakon peglanja nema  tragove od presavijanja odjeće (crte)
Već pri kupnji odjeće pripazite na to kakvo održavanje zahtijeva.
Ukoliko si ne možete priuštiti jednu od dobrih pegli na paru, poslužite se starim i vrlo učinkovitim trikom – prskajte rublje vodom prije prelaska peglom. Omekšalo rublje ispeglat’ ćete s manje muke.

Podesite optimalno program za pranje rublja. Nemojte bespotrebno prati na temperaturi višoj od potrebne, a u sušilici će previsoka temperatura samo dodatno presušiti rublje i otežati glačanje.

Rublje objesite neposredno nakon pranja i to na način da ga dobro istresete, poravnate i posložite na prečku za sušenje na način da glačanje bude što jednostavnije (poravnajte, nategnite, kvačice izbjegavajte ukoliko rublje sušite u kući).
Košulje, bluze,haljine, hlače majice i sl. vješajte na vješalice.

Svaki član obitelji može imati svoju košaru (svoje boje) u kojoj se nalazi ispeglano rublje. Tako svatko može uzeti svoju košaru i posložiti u svoj ormar. Ovo je savjet za one koji žive u velikom prostoru, pa imate gdje odložiti sve te košare.

Sušilica je vrlo praktičan kućanski aparat koji može peglanje smanjiti za 80%.  Veš osušen u sušilici možete odmah vješati na vješalice u ormaru. Važno je samo da je sušilica zaseban kućanski aparat od perilice veša.

 

ostavite svoj komentar