Slanutak

Zdrav i izvrstan u raznim kombinacijama…

Slanutak (lat. Cicer arietinum L.) je mahunarka, sa svijetlosmeđim sjemenom sličnom sjemenu soje. Navodno potječe iz zapadne Azije. Rasprostranjen je u svim krajevima svijeta, a najviše se uzgaja u Indiji, Pakistanu, Kini, i drugim zemljama Azije.

soup-1992656_640Odličan je izvor energije (100g/365 kcal), proteina, ugljikohidrata i dijetetskih vlakana. Od minerala sadrži mangan, fosfor, željezo, magnezij, cink te selen i kalcij. Od vitamina značajnije su zastupljeni vitamini B skupine – tiamin, pantotenska kiselina, folna kiselina, niacin i riboflavin.
Slanutak je za ljudsku prehranu vrlo važna namirnica.
Važan je izvor bjelančevina, koje povećavaju apsorpciju željeza i kalcija.

Klijanje mu povećava iskoristivost bjelančevina, vitamina i minerala, a smanjuje koncentraciju neprobavljivih ugljikohidrata. Obrok pripremljen od riže i slanutka u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe organizma za esencijalnim aminokiselinama.
Slanutak svakako preporučamo uvrstiti u jelovnik. Zbog visokovrijednih sastojaka izuzetno povoljno utječe na zdravlje. Osobe koje prakticiraju vegetarijansku prehranu češće konzumiraju slanutak.

Kupnja/čuvanje/priprema jela sa slanutkom
Slanutak se može nabaviti tijekom cijele godine (suh ili konzerviran). Prilikom kupovanja treba obratiti pozornost da bude ujednačene žućkaste boje. Suhi slanutak ima neograničeni rok upotrebe, ali sa stajanjem se povećava njegova tvrdoća, a time i vrijeme potrebno za pripremu (kuhanje).

hummus-1058003_640Kuhani slanutak može se čuvati u zatvorenoj posudi, u hladnjaku, nekoliko dana.
Osnovna priprema slanutka je kuhanje. Može se pripremiti na razne načine, kao predjelo, juha, glavno jelo ili prilog. Prije kuhanja potrebno je preko noći namakati ga u hladnoj vodi (4 do 24 sata). Nakon namakanja, slanutak treba dobro ocijediti i isprati pod mlazom tekuće vode. Potom se stavi kuhati (omjer slanutka i vode 1:3), pusti da zakuha u nepokrivenoj posudi, a potom poklopi i kuha još cca sat i pol (najbolje je isprobati da bi utvrdili je li kuhan).

Zbog svoje strukture izvrstan je za pripremu raznih varijanti namaza i dipova. Izvrstan je dodatak salatama, slaže se sa raznim svježim i kuhanim povrćem.
Budući se od slanutka radi i brašno, u nekim se zemljama ono koristi u izradi pogačica, kruha, pizza, palačinki i dr.
Slanutak je izvrtan dodatak (prilog) jelima sa mesom, odličan je sa tunjevinom, a u nekim zemljama priprema se i sa drugim vrstama ribe. Može se koristiti i za nadjevanje povrća (tikvice i paprike).
Kombinacije su nebrojene… Isprobajte neki od mnoštva recepata na internetu i neka slanutak pronađe svoje mjesto u vašoj kuhinji i na meniju.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar