Slobodno tržište benzina i dizela

Cijene više neće regulirati vlada…

Sredinom veljače u republici Hrvatskoj tržište naftnih derivata ući će u novu, liberaliziranu fazu – njihovu cijenu neće određivati vlada odnosno Ministarstvo gospodarstva, nego će cijena ovisiti o situaciji na tržištu. Država se odriče mogućnosti utjecaja na cijenu goriva, osim u iznimnim situacijama kada može propisati maksimalnu razinu cijene za pojedine naftne derivate, u cilju zaštite potrošača, tržišne regulacije ili drugih opravdanih razloga i to isključivo na rok od 90 dana.
Praksa da trgovci naftom i naftnim derivatima određuju njihovu cijenu poznata je većini naših europskih susjeda.
Kako nam je poznata, pa makar i neugodna, situacija obično prihvatljivija od one nepoznate i neizvjesne, tako mnogi strahuju da će ova promjena značiti još višu cijenu i ovako preskupih goriva.
Premda ti strahovi nisu bez osnove, cijena goriva prvenstveno će pogoditi one koji neće biti spremni mijenjati svoje navike i prilagoditi se novonastaloj situaciji. To znači da više neće biti svejedno gdje, kada i koliko goriva kupujemo. O tome razmišljaju stanovnici znatno razvijenijih i bogatijih zemalja. Morat ćemo i mi.
Npr. u Njemačkoj je gorivo jeftinije u ranim jutarnjim satima i u četvrtak predvečer, a u ponedjeljak ujutro najskuplje. Kupnjom u terminima kada je gorivo jeftinije može se uštedjeti cca 5 EUR-a po spremniku goriva (od 50 l).
Obzirom na važeće propise u našoj državi takva fluktuacija cijena neće brzo zaživjeti kod nas, ali s vremenom će sasvim sigurno biti uvedena.
Druga novina vezana je uz lokaciju benzinske crpke. Najskuplje gorivo plaćat ćemo na autocestama i glavnim magistralnim cestama, općenito na posjećenijim punktovima, a jeftinije gorivo moći ćemo natočiti na malim, lokalnim benzinskim crpkama s malo dodatnih usluga.
Vrlo će važno biti i praćenje marketinških akcija pojedinih distributera, slično kao u trgovačkim centrima.
U Hrvatskoj je udi poreznih opterećenja u konačnoj cijeni naftnih derivata među najvišima u Europi, dok su trgovačke marže među najnižima.Stoga bi novu situaciju trgovci derivatima mogli iskoristiti za povećanje marže, ali će u isto vrijeme morati biti konkurentni i nastojati privući kupce.

“Oil Refilling” – Image courtesy of supakitmod / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar