Šminkanje – gdje najčešće griješimo?

Cilj je postizanje prirodnog izgleda…

Loše primjenjena šminka očituje se u neprirodnom, plastičnom izgledu. Uloga šminke je naglasiti ono što je lijepo i sakriti nepravilnosti i nedostatke.

Čišćenje i odžavanje kože
Redovito i temeljito čistite kožu. Odlazak na spavanje sa slojem šminke nije preporučljiv. Isto tako, svaka će šminka bolje izgledati na njegovanoj, svježoj, odmornoj koži. Jednom tjedno napravite piling kože lica i vrata kako biste ukolinili dubinske nečistoće i mrtve stanice. Njegujte kožu sredstvima primjerenim vašem tipu kože.

Nanošenje pudera
Većina žena puder nanosi samo na lice. Važno je da boja lica i vrata ne odstupaju, zato nanesite malo pudera i na vrat kako bi dobili ujednačenu boju lica i vrata (onog dijela koji nije pokriven odjećom).
Pogrešna nijansa pudera pokvarit će dojam. Svrha pudera je ujednačavanje tena, a ne prekrivanje kože poput maske (žbuke). Kod kupovine puder testirajte na čeljusti ili na čelu ili još bolje na vratu kako biste bili sigurni da se nijansa pudera slaže sa nijansom vaše kože. Zimi se preporuča koristiti svjetliju nijansu, ljeti nešto tamniju (ali nikako pretamnu)- nijansa naše kože se mijenja kroz godišnja doba. Puder se uvijek isprobava na danjem svjetlu. Umjetna svjetla nisu dobar pokazatelj.
Upotrebljavate li tekući puder, nanosite ga na cijelo lice i vrat. Pripazite da ne nanesete previše pudera. Što manje, ali na cijelo lice i vrat.

Mjesto koje posebno želite sakriti (primjerice akne, mrlje ili crvenilo na koži) ‘zamaskirajte’ korektorom za nijansu svjetlijim od prirodne boje tena prije nego nanesete puder. Nos vizualno možete suziti ako ispod očiju stavite svjetliji korektor, a na bočne strane i nosnice puder za nijansu tamniji od tena.

Naočale
Nosite li dioptrijske naočale, na podočnjake obavezno nanesite korektor. Djeluju li iza naočala vaše oči veće, koristite tamnija sjenila, a djeluju li vaše oči manje pojačajte slojeve maskare na trepavicama. Ukoliko nosite naočale čiji okvir je intenzivne boje, izbjegavajte isticanje očiju šmikom i obratno, imate li nezamjetan okvir slobodno jače isktaknite oči.
Nastojte uskladiti bolju okvira naočala sa bojom ruža za usne.

Šminkanje očiju
Make up definira, pojačava i ističe. Različiti oblici očiju zahtijevaju različiti make up. Ukoliko niste vični šminkanju savjetujemo vam da od nekoga vičnijeg naučite par trikova ili se prepustite stručnom šminkeru.
Ukoliko ste vješti, evo par savjeta: oči ćete ‘otvoriti’ ukoliko na unutrašnji dio oka i ispod linije obrva nanesete svijetlo (ili svjetlucavo) sjenilo. Oči će izgledati vizualno veće i ako koristite neutralno sjenilo na gornjem kapku, a tamniju na rubovima očiju. Ako nanesete i tuš za oči i ako ‘izvučete’ deblju liniju, oči će izgledati manje.

Trepavice sa debelim slojem maskare ne izgledaju lijepo. Da biste postigli efekat lijepih, dugih trepavica uvijte trepavice uvijačem, nanesite dva sloja maskare i potom trepavice raščešljajte (starom četkicom) i odstranite grudice. Rok trajanja maskare je tri mjeseca – ne koristite one dotrajale i suhe.
Također, ako tuš za oči stavite samo na gornji kapak, oko će izgledati veće. Kako biste izbjegli neuredan i izmrljan efekt (smokey eyes) koristite sivu ili smeđu boju.
Svjetloplavo sjenilo lijepo stoji vrlo malom broju žena. Ono pojačava dojam umora i podočnjaka (ako ih imate).
Olovka za oči nanešena samo na donje kapke na većini žena izgleda kao da su tužne i nesretne. Svakoj osobi, zbog oblika očiju, pristaje drugačija crta. Najbolje je isprobavati, igrati se i pronaći svoj način naošenja.

Usne
Važno je da olovka za usne bude iste nijanse kao i ruž. Olovkom postižemo dojam punoće usana. Nanosi se povlačenjme od uglova usana ka sredini. Zatim se laganim pokretima premažu cijele usne. Izbjegavajte pretamne nijanse olovki za usne.

Rumenilo
Rumenilo će postići željeni efekat samo ukoliko se stopi sa vašom puti i izgleda prirodno. Rumenilo treba pratiti liniju vaših jagodica i važno je da je usklađeno sa bojom sjenila i ruža.

Parfem
Pogrešno je miješati različite parfeme i nanositi ih istovremeno. To može rezultirati neugodnim i iritirajućim mirisom. Koristite samo jedan parfem, a želite li da njegov miris traje duže, možete koristiti dodatne proizvode iz iste linije (gel za tuširanje, losion za tijelo).

Pribor
Korisnije je imati nekoliko dobrih, kvalitetnih proizvoda i znanje (i vještinu) o tome kako ih pravilno nanijeti nego gomile neupotrebljive šminke. Nećete pogriješiti kupite li par dobrih kistova. Održavajte svoju kozmetiku i provjeravajte rok trajanja.

ostavite svoj komentar