Starenje

Osluškujte svoje tijelo, svoje potrebe…

dr.Christiane Northrup, dr. med., ginekologinja, nekadašnja klinička docentica ginekologije i porodništva na Medicinskom koledžu Sveučilišta u Vermontu, pionirka je na području ženskog zdravlja. U svojim knjigama o zdravlju piše na drugačiji način – nudi novo shvaćanje za postizanje zdravlja. “Žensko tijelo, ženska mudrost”, “Mudrost menopauze” i “Mudrost majčinstva” postale su klasici i nezaobilazno i nadahnjujuće štivo za žene. U njima dr. Northrup poziva žene da se odbace negativne i uvjetovane, uvriježene stavove društva, medicine i kulture o ženskom zdravlju (i zdravlju općenito), nego da osluškuju svoje tijelo, svoje potrebe i želje i svoju sreću kreiraju same. Dr. Northrup zagovornica je medicine koja priznaje i prihvaća jedinstvo uma, tijela, emocija i duha.

„I eto vas na raskrižju na kojem morate odlučiti kakav će vaš život biti u nadolazećim godinama. Hoćete li starjeti s užitkom ili propadati? Hoćete li se i dalje držati stare paradigme borbe s vlastitim tijelom kako biste ga prisilili na poslušnost? Hoćete li i dalje tuđim potrebama davati prednost pred svojima i uzimati “gorivo” u obliku prerađene hrane, šećera, kofeina, tjeskobe i čiste sna
„Nisam željela napisati knjigu o zdravlju koja će žene uplašiti u pogledu starenja i uputiti ih kako da se pripreme za sve strahote koje bi im se mogle dogoditi: od bolesti dojki do bolesti srca i maternice. Nisam željela secirati žensko tijelo na komadiće i reći ženama neka se pridržavaju ovih deset savjeta kako im se određeni komadić ili cijeli sustav ne bi raspao. Takav sam pristup zdravlju odavno prerasla. Ako želite specifičan savjet o tome kako imati zdrave grudi, kako hraniti tijelo dobrom, zdravom hranom i kako izgledati sjajno iz godine u godinu, sve to pronaći ćete u ovoj knjizi. Pronaći ćete i zamisli koje će vas potaknuti da odustanete od zabluda o ženama i našemu međusobnom odnosu te o našemu odnosu prema vlastitom tijelu i Zemlji – zabluda koje su žene usvojile i zbog kojih stare.”
Christiane Northrup

 

ostavite svoj komentar