Stari prozori i vrata

Kroz procijepe se gubi puno topline…

Pred nama su hladniji mjeseci. Za zagrijavanje prostora u kojima živimo izdavajamo popriične iznose. Energenti su sve skuplji. Zato treba poduzeti sve kako bi skupo plaćenu toplinu zadržali unutar našeg doma. Toplinski gubici energije kroz stare prozore ili vrata mogu iznositi i do 50 %. Uglavnom se radi o drvenoj stolariji koja ne sadrži nikakva brtvila. Najbolje rješenje svakako bi bila zamjena stare stolarije novom, no i od stare stolarije može se ‘izvući’ više.
Stare prozore i vrata treba zabrtviti. U trgovinama se mogu nabaviti dvije vrste brtvila, spužvasta brtvila i brtvila od gume. Gumena su nešto skuplja, ujedno i kvalitetnija i trajnija od spužvastih. Postoji više profila brtvila, a načešće se radi o profilima E i P, debljine 1-3,5 mm i 2-5 mm. Prilikom odabira brtvila važno je odabrati prikladnu debljinu kako bi se prozor ili vrata mogli nesmetano ovarati/zatvarati.
Prozori se prebrišu vlažnom, a potom i suhom krpom. Ukoliko se na prozoru već nalazila brtva, površinu na kojoj se nalazila potrebno je očistiti od ostataka ljepila. To je najbolje učiniti brusnim papirom ili benzinom za čišćenje. Izmjeri se dužina prozora, na tu se dužinu odreže brtva i potom pažljivo nalijepi na mjesto gdje prozor naliježe na okvir ili na mjesto gdje se spaja sa drugim krilom prozora (ako ga ima).
Također treba provjeriti postoje li pukotine između prozora i zida. Te pukotine, ukoliko postoje, možete zatvoriti odgovarajućim materijalima (npr. PU pjena).
Isto tako treba provjeriti ispravnost okova na prozorima i vratima.
Ukoliko imate ugrađene rolete, provjerite kutiju za rolete. To su također mjesta potencijalnih gubitaka topline i potrebno ih je izolirati. Pametnim korištenjem roleta može se uštedjeti dosta energije (do 10%). Između prozora i roleta (kada su spuštene) nastaje zračni jastuk – dobar izolator. Rolete su (šaraporke ili škure također)  i svojevrsna zaštita prozora od vremenskih utjecaja.

ostavite svoj komentar