Energetski učinkoviti uređaji – štede li uistinu naš novac?

Kupili ste novi uređaj višeg energetskog razreda. Hoće li taj uređaj doprinijeti uštedi u vašem domaćinstvu prvenstveno ovisi o tome kakav ste uređaj zamijenili (kakav ste imali prije) i o vašem poimanju uštede (očekivanjima).Electric Iron, Household Appliances

Prosječno kućanstvo najviše energije (oko 50%) troši na grijanje i hlađenje. Oko 15% energije odlazi na zagrijavanje vode, 12% na rasvjetu i 13% potroše kućanski uređaji tipa hladnjaka, perilice rublja, sušilice, perilice posuđa, pegle i sl.
Dakle, zamijenimo li staru perilicu novom, energetski učinkovitijom, nećemo uštedjeti ništa značajno. Ušteda je vrijedna promjene onda kada se radi o zamjeni izrazito starog uređaja koji je osim energije trošio i više vode.
Treba pažljivo proučiti upute o uređaju i podatke o potrošnji. Važno je ne kupovati uređaje veće (ili manje) od prikladnih. Veličina u ovom slučaju, igra važnu ulogu. Predimenzionirani klima uređaji, bojleri ili hladnjaci rasipaju i novac i energiju.Outlet, Electricity, Electric, Plug

Npr. kod kupnje klima uređaja važno je znati točnu (ili barem približnu) kubikažu prostora koji treba rashladiti (ili ugrijati).
Za hladnjak je važna brojnost članova obitelji i navike. Dobro je znati da hladnjak troši dosta energije i da u slučaju kupovine prevelikog uređaja ‘bacamo’ novac. Treba znati i to da dva manja hladnjaka troše više energije nego jedan zapremnine kao ta dva manja.

Kod kupnje perilice posuđa valja pripaziti na to da sadrži program laganog pranja i ekonomičnog pranja. To su programi koji koriste manje energije i manje vode, a korisni su za pranje lagano zaprljanog posuđa.

Što se perilica rublja tiče, manja perilica bolji je izbor za manje domaćinstvo no, ako često upotrebljavamo perilicu manjeg kapaciteta, opet smo na gubitku. Dobro je kupiti perilicu koja ima mogućnost prilagođavanja količine vode kako bi mogli koristiti manje vode za pranje manje količine rublja. Važno je pripaziti i na broj okretaja kod perilice rublja jer veća brzina omogućava bolje cijeđenje što skraćuje vrijeme sušenja rublja.
Energetski učinkoviti uređaji skuplji su od sličnih uređaja koji su manje energetski učinkoviti. Treba dobro promisliti kolika je ušteda u pitanju i koliko se kupnja u konačnici isplati. Valja računati s time da se današnji uređaji kvare puno brže i u prosjeku traju znatno kraće nego je to bio slučaj prijašnjih godina.

Image by Solomon Rodgers from Pixabay

ostavite svoj komentar