Kako možemo uštedjeti u vožnji?

Prvi korak koji možemo poduzeti jest da odlučimo voziti u skladu s ograničenjima brzine. Tako se  potrošnja goriva smanjuje za cca 20%.

Klima uređaj u automobili možemo isključiti ako njegov rad nije nužan ili pripaziti na koju temperaturu ga podešavamo. Razlika između temperature u automobilu i vanjske temperature ne bi trebala biti veća od 5 stupnjeva C za vrućih dana..

Kod duljih stajanja valja ugasiti motor. U ovisnosti koliko često i u kojem trajanju to činimo, varirat će i ušteda na benzinu.

Gradska vožnja je najskuplja vožnja. Carpooling je odlična stvar. O takvom načinu vožnje informirajte se na nekoj o mnoštva stranica.

Izbjegavajte vožnju automobilom na kratkim udaljenostima. Ako je moguće, vozite bicikl ili pješačite. Takvim postupanjem uštedjet ćete na računima za gorivo, ali i na onima za liječnika, teretanu i sl.

Pokušajte odrediti jedan dan u mjesecu kada nećete voziti svoj automobil već se snaći na drugačiji način. Voziti se gradskim prijevozom ili u automobilu s nekim, doći biciklom, pješačiti (ako je moguće)… Cilj je da to činimo jednom mjesečno, pa jednom tjedno, pa možda dva puta tjedno… I  tako osiguramo sebi i drugima zdraviji život.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar