Štednja na gorivu

Cijene benzina dosegle su najvišu razinu dosad.

Primorani smo razmišljati o svim mogućim načinima uštede.
Pisali smo već o tome da vožnja bez naglih promjena brzina (naglo kočenje, naglo ubrzavanje, prečesto mijenjanje cestovnog traka) štedi gorivo. Mirnom uravnoteženom, planiranom vožnjom možete uštedjeti 10% i više postotaka goriva.
Uostalom, istraživanja su pokazala da agresivna vožnja skraćuje vrijeme putovanja za neznatni postotak vremena (oko 4%), povećava potrošnju goriva za 10 do čak 40%, ispuštanje toksičnih plinova za 500% i još k tome predstavlja znatno povećanu opasnost za sudionike prometa na cestama.
Držite oko na brzinomjeru – potrošnja goriva raste sa svakim kilometrom na brzinomjeru. Pratite putno računalo i podatke o potrošnji goriva. Isto tako, detaljno pročitajte što piše u knjižici vozila koju ste dobili pri kupnji novog automobila.
Živite li blizu granice sa našim susjedima (Slovenija i BiH), raspitajte se o cijeni goriva kod njih. Ovo je savjet samo za one koji žive uistinu blizu naših susjeda. Ukoliko se odvezete predaleko, razlika u cijeni izgubit će se u potrošenom gorivu. Iskoristite priliku morate li putovati k našim susjedima.
U Hrvatskoj je cijena goriva svugdje ista ili približno ista.

Za iskoristivost goriva važno je redovito održavanje vozila. Optimalan pritisak u gumuma povećava udaljenost koju možete prijeći sa određenom količinom goriva. Istraživanja upozoravaju: svaki četrvti automobil na cesti ima barem jednu gumu koja nije optimalno napunjena zrakom. Uostalom, optimalnim pritiskom u gumama produžujete i vijek trajanja guma.
Redovito mijenjajte ulje u automobilu. Korištenjem preporučene vrste i količine ulja također se štedi gorivo (cca 3-4%).
Redovito mijenjajte filter za zrak (ovo je posebno važno za starije automobile i one koji su prešli veliku kilometražu).
Zasvijetli li vam lampica za senzor za kisik (mjeri kisik u ispušnim automobilskim plinovima) ili osjetite da vam automobil ne ide dovoljno brzo zamijenite senzor.
Ukoliko vam se ošteti sustav za kontrolu ispušnih plinova to može dodatno povećati potrošnju goriva. Indikacije za ovaj kvar su neobičan dim i mirisi.
I na kraju, ne manje važno, redovito provjeravajte poklopac spremnika za gorivo. Nepravilno zatvoreni ili neispravan poklopac može rezultirati hlapljanjem goriva, krađom goriva ili istjecanjem pri vožnji.

ostavite svoj komentar