Što jesti i piti u jutarnjim satima

I promjena na bolje može biti teška no, bez teškoća nema napretka. Jutarnja kava mnogima je simbol jutra i buđenja, ulaska u novi dan. Koliko god dobra, kava ipak nije najbolji izbor odmah ujutro, po buđenju. Stoga bi konzumaciju kave trebalo malo odgoditi i iznutra pomilovati svoje tijelo nečim nježnijim (čajem, prirodnim voćnim sokom, limunadom). Tijekom hladnijih mjeseci to su obično topli napitci.

Izbacimo li šećer kao zaslađivač pa čaj ili limunadu popijemo nezaslađene ili zaslađene s medom, dobivamo još jednu kvalitetu.

Konzumacija cjelovitih žitarica za doručak podržava zdravu probavu i opskrbu tijela nužnim hranjivim tvarima. Uz zobenu kašu možemo kombinirati svježe ili sušeno voće i fermentirane mliječne proizvode.

Chia sjemenke bogate su važnim omega-3 masnim kiselinama i vlaknima te stoga zasićuju, energiziraju i čiste organizam. K tome, sadrže niz vrijednih nutrijenata. Mogu se kombinirati s vodom, mlijekom (kravljim ili biljnim), sokom, voćem, povrćem, medom, uzimati kao napitak, kao smoothie, kao puding, u kruhu i kolačima (kao zamjena za jaja), umjesto krušnih mrvica u smjesi za paniranje, u pekmezima i džemovima, u varivima, umjesto zaprške, u preljevima za salata

Jabučni ocat izvrstan je za probavni sustav, k tome podiže energiju. Žlicu jabučnog ocata možemo  pomiješati s vodom ili sokom i popiti. Ne preporuča se piti samostalno jer može teško pasti na želudac.

Za dobar početak dana, pola sata nakon čaja, voćnog soka ili limunade možemo pojesti doručak od kuhanih jaja, kuhanih šparoga, uz prepečeni punozrnati tost. Ovakav doručak pružit će nam sitost na duže vrijeme, a tijelu pružiti nužne hranjive sastojke.

Nakon svega, pasat će i šalica fine, tople kave.

Image by olga volkovitskaia from Pixabay 

ostavite svoj komentar