Što kada već veliko dijete mokri u krevet

Donosimo par naputaka kako se odnositi prema djeci koja sa 5, 6 ili više godina mokre u krevet:

Pokušajte ne raditi tabu temu od toga u obitelji, ali o tom djetetovom problemu ne govorite u javnosti.

Ne kažnjavajte dijete zbog toga jer da može, najradije bi samo prestalo isti tren. Već se osjeća dovoljno osramoćeno pred sobom i članovima obitelji kada mu se to dogodi.

Ponekad djeca koriste svoje obrambene mehanizme i prave se da im nije važno to što su se pomokrili u krevet, a zapravo prikrivaju svoj osjećaj stida i nemoći.

Postoji mogućnost da dijete ima svoju bilježnicu ili mali dnevnik u kojem će samo bilježiti oblak s kišom za noć u kojoj se pomokrilo i sunce kada se nije pomokrilo.

little-girl-in-bed-1024Za one dane kada se probudilo suho, pokušajte se ne radovati više od njega. Nemojte mu oduzimati vašom velikom radošću pravo da se ono raduje u količini u kojoj se želi tome obradovati.
(Gledajući vas, može pomisliti: Gle kako je mama radosna, mora da joj je stvarno grozno kad se popiškim, ajme… što ako mi se to opet dogodi??? Onda će biti jako tužna, a baš se sada jako radovala….Ja ću biti kriv/a….)

Vaša reakcija treba biti primjerena: tiho kimanje glavom u znak odobravanja ili skromni smješak ili ohrabrujući dodir…Prepustite djetetu posao i dopustite mu da nauči preuzeti zasluge za vlastita postignuća.

Važno je postići dogovor da, kada se upiški, dijete samo skine sa sebe mokru odjeću, posteljinu, odnese je u košaru za prljavi veš, obuče suhu odjeću… Naravno, sve primjereno svojoj dobi…

Ne preporuča se buđenje djeteta i vođenje na mokrenje dok je u polusnu, nesvjesno… Tako dobiva poruku od roditelja: ”Vi ćete se pobrinuti za sve, ja ne moram o tome voditi brigu… ”Takvo roditeljsko ponašanje otežava djeci mogućnost da postanu odgovorna i sama se potrude nositi sa svojom teškoćom.

Iznad svega djetetu je potrebna Vaša smirena i strpljiva podrška. Sve ostalo ono će ”odraditi” samo.

Ivana Grabar,
prof.pedagogije, gestalt socioterapeut
Krugovi, udruga za edukaciju i savjetovanje

ostavite svoj komentar