Što moramo znati o pušenju

Rak pluća najveći je ubojica u svijetu.

Duhanski dim u sebi sadrži oko 4000 različitih kemijskih tvari od kojih je za većinu dokazana štetnost za ljudsko zdravlje, a s nikotinom je povezana i ovisnost. Velik broj kisikovih radikala koji se oslobađa iz dima cigarete izravno utječe na oštećenje plućne funkcije. Ugljikov monoksid (CO) nastaje izgaranjem organskog materijala, a veže se 200 puta više za mjesto na crvenim krvnim zrncima nego kisik. Kod pušača CO blokira 15% crvenih krvnih zrnaca te ne prenose kisik. Katran sadrži oko 40 kancerogenih tvari koje same po sebi oštećuju sluznicu dišnih putova. Rak pluća najveći je ubojica u svijetu jer uzrokuje 20 posto smrti u ukupnoj smrtnosti od karcinoma svih organa.

Pušenje je odgovorno za 90 posto svih karcinoma pluća.

U 21. stoljeću od posljedica pušenja umrijet će milijarda ljudi, procjenjuju zdravstveni stručnjaci. Svakih osam sekundi jedna osoba u svijetu umre od bolesti povezane s pušenjem. Čak 70% pušača želi prestati pušiti, za što je potrebna snaga volje, pomoć farmakoloških sredstava te psihološka pomoć. Već dan nakon prestanka uspostavi se normalna cirkulacija i oksigenacija u krvi, za 3,5 mjeseci smanji se količina sluzi i kašalj, a godišnji pad plućne funkcije se stabilizira.
Milijarda i 300 tisuća pušača u svijetu svake godine popuši 5763 trilijuna cigareta; 70% svih pušača živi u nerazvijenim zemljama. Rizici od raka su 4,5 puta veći zbog duljine pušačkog staža nego zbog broja popušenih cigareta na dan (10 cigareta na dan 20 godina opasnije je nego 20 cigareta na dan 10 godina).
Prestanak u 30. godini navodno uklanja rizik obolijevanja od raka. Izloženost pasivnom pušenju povećava rizik od koronarne bolesti 25-30% kod nepušača. Pasivno pušenje fetusa majke pušačice može se dokazati prisutnošću nikotina u krvi pupkovine, plodnoj vodi, urinu djeteta, suzama te u majčinu mlijeku.
Prestankom pušenja rizik obolijevanja od ishemične bolesti srca za godinu dana smanjuje se 50%, a nestaje u sljedećih 15 godina. Obolijevanje od raka usne šupljine, grkljana, pluća i leukemije smanjuje se 50% u roku od pet godina nakon prestanka pušenja, a nestaje za još 15 (za rak pluća – rizik traje 20 godina).

ostavite svoj komentar