Što učiniti kada se starije osobe zatvaraju u sebe?

Vjerujem da ste se susreli s time da se netko vama blizak zatvara, odnosno povlači u sebe. Distanciran je, šutljiv, odsutan, govori da vas „ne želi vas zamarati“,„ne želi razgovarati“ i slično…

Postoji li pravilo koje je nabolje slijediti u toj situaciji?

Smatram da ne postoji, već da trebamo slušati svoje želje i istražiti mogućnosti.
Ako osjetite želju ili potrebu da se nekome približite, onda to i pokušajte. Razmislite – kako?

No, ako osjetite da ste iscrpljeni ili da nemate više kapaciteta, razmislite – što ja još mogu učiniti kako bih pokušao doprijeti do druge osobe? I konačno – jesam li napravio sve što mogu? Jesu li moja očekivanja od mene realna ili prevelikaMogu li ja upravljati time da se druga osoba poželi otvoriti?

Ako vjerujete da ste pokušali sve, bilo bi dobro da nastojite raditi ono što trenutno jedino osjećate da možete i znate.

No, postoje i različite tenike kojima možda uspijemo doprijeti do nekoga i koje možemo isprobati kada nam izostane „opcija“:

  • pitati osobu što želi i možemo li joj kako pomoći
  • ponuditi svoje društvo, prisutnost, razgovor
  • ponuditi profesionalnu pomoć
  • predložiti osobi zajedničku aktivnost koju znamo da voli (igru, tjelesnu aktivnostvrtlarenje i sl.) u kojoj se može opustiti, „izbaciti“ nakupljene frustracije, povezivati, itd.
  • pokušati pokrenuti kreativnu aktivnost u kojoj osoba može izraziti svoje osjećaje, a da ponekad toga nije ni svjesna (crtanje, kiparenje, pisanje…)

Na kraju, naglašavam: ne možemo mijenjati ponašanje drugih ljudi. Oni sami moraju poželjeti promjenu, a to se dogodi kada ju procjene smislenom za sebe.

Lucija Hajduković

Teks preuzet s portala: Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

ostavite svoj komentar