Stolisnik (lat. Achillea millefolium L.)

Poznajemo ga i pod nazivom hajdučka trava, hajdučica, sporiš, kostrijet, romonika, ranjenik, vražja kopriva, petrovsko cvijeće.

Ime je dobio po grčkom junaku Ahileju. Od davnina stolisnik je cijenjen i priznat kao izrazito ljekovita biljka.
Raste posvuda po livadama i pašnjacima. Vrlo je invazivna, samonikla biljka, naraste do cca 80 cm visine. Cvijeta bijelim cvjetovima skupljenim u cvatove. Bere se u vrijeme cvatnje, od lipnja do rujna, a listovi se beru sve do jeseni. Ljekoviti su svi dijelovi biljke (osim korijena), osušeni ili svježi. Skuplja se odsjecanjem vršnih dijelova biljke, dužine 20-25 centimetara ili se sakuplja samo cvat dužine dva centimetra. Odsječeni se dijelovi vežu u kitice i suše na vjetrovitom mjestu ili u sušionici (na temperaturi 35-50°C). Suha biljka čuva se zaštićena od svjetlosti oko godinu i pol dana.

Sadrži eterična ulja, gorke tvari, efirne masti, alkaloide, kiseline (mrvlju, octenu, valerijansku, oleinsku), stearin, inulin, fosfate, fosfor, kalijeve soli, sumpor, vitamine K i C.

Koristi se za liječenje bolesti želuca i crijeva , te kod problema s jetrom i žuči. Djeluje protuupalno i spazmolitski (ublažava grčeve). Čaj od stolisnika pobuđuje rad bubrega, pospješuje cirkulaciju, smanjuje teškoće uslijed reume i gihta, koristan je ženama kod menstrualnih tegoba, pomaže kod unutarnjih krvarenja i krvarenja iz nosa. Kod psorijaze se uz obloge moraju provesti i kure čišćenja krvi.
Djeluje slično kao kamilica – koleretički, baktericidno, spazmolitički, kao adstrigens.

Pomaže i kod dispepsije (obično se odnosi na neugodnu bol i nelagodu u gornjem abdomenu) te kod slabog apetita. Pomaže kod psorijaze, pomaže u liječenju dijabetesa (naročito u početnom stadiju), djeluje protuupalno. U narodnoj medicini se koristi za zacijeljivanje rana kao hemostiptik i za ublažavanje bolova.
Koristimo ga u čajevima (za poboljšanje apetita, kod želučanih tegoba, nadimanja i teške probave,psorijaze, nervoze, ženskih bolesti), radi se ulje od stoolisnika (kod čira na želucu, za njegu kože izložene suncu, za obloge kod hemoroida), vino sa stolisnikom (kod nagine pectoris, deformacije srčanog mišića), kao mast (kod hemoroida i lomova) ili kao tinkturu.
Može se upotrebljavati i kao zdrav začin (poput ružmarina, peršina, metvice i dr.). Jestivi su posve mladi i nježni listovi. Imaju aromatičan miris po eteričnom ulju pa se mogu dodati salatama, varivima ili svježem siru.

Oprez!
Velike količine mogu uzrokovati glavobolju, a dugotrajna uporaba alergijski osip i osjetljivost kože na sunce. Opazite li promjene na koži, smjesta prekinite sa primjenom lijeka i izbjegavajte kontakt s biljkom.
Stolisnik nije za trudnice i dojilje.

ostavite svoj komentar