Strah od glutena

Opravdani ili pomodni…

Priča o glutenu nije novost, ali je zadnjih par godina postala nezobilazna kad se priča zdravoj prehrani. Gotovo da je stavljen znak jednakosti između bezglutenske i zdrave prehrane. Je li to opravdano?
Oko 1% osoba pati od celijakije. Taj je postotak u blagom porastu premda nemamo takav dojam.

U razvijenim zemljama, s boljim životnim standardom, više od 10% stanovništva iz prehrane izbacuje gluten potpuno ili djelomično. Imaju li za to opravdani razlog? Uglavnom ne. Simptomi koje često navode kao razlog takvog izbora su umor, nadutost i glavobolje, prilično neodređeni simptomi koji mogu biti uzrokovati brojnim razlozima.

Bezglutenska hrana znatno je skuplja od konvencionalne, što često ne opravdava svojom prehrambenom vrijednošću. Nije rijedak slučaj da takva (bezglutenska hrana) sadrži više šećera i masnoća, manje vitamina i minerala te manje proteina, od iste takve hrane koja sadži gluten.
Brojne su poznate osobe počele promovirati bezglutensku prehranu, mnogi časopisi i portali o zdravlju promoviraju ga također. Skloni vjerovati da su poznate i slavne osobe zasigurno dobro informirane slijedimo trendove i nekritički ih kopiramo. Kod potrošača se stvara percepcija da je sve što ne sadrži gluten zdravo.

Odluka o prehrani bez glutena trebala bi biti rezultat samopromatranja i dobre informiranosti. Nikako trenda.

“Gluten Free” – Image courtesy of Vlado at FreeDigitalPhotos.net  

ostavite svoj komentar