Stranac u našem domu

Znao je sve o svemu…

Nekoliko godina nakon što sam došla na svijet moj je tata u naš dom doveo stranca. Od samog početka tata je bio opčinjen pridošlicom i svi smo ga brzo prihvatili.
Tijekom odrastanja nisam se nikad pitala o njegovoj ulozi u našoj obitelji. U mom umu on je imao posebno mjesto.

Roditelji su me odgajali kao i većina drugih u to vrijeme: majka me učila da razlikujem dobro od zla, a otac me učio da budem poslušna.
Stranac, on je bio pripovjedač. On bi nas satima držao opčinjene – svojim avanturama, misterijama i komedijama.
O čemu sam god nešto poželjela znati, on je uvijek znao sve odgovore. Moju obitelj je odveo na prvu nogometnu utakmicu, nasmijavao nas i rastuživao. Nije prestajao pričati, ali tati i mami to nije smetalo.

Mama bi ponekad tiho ustajala i odlazila u kuhinju, dok smo mi ostali ostajali uz stranca i pobožno slušali. Sada se ponekad pitam nije li moja majka jedina smatrala da stranac privlači preveliku pažnju.
Tata je upravljao našim domom s određenim moralnim normama, ali to se nije odnosilo na stranca. On nije imao obavezu poštivati očeva pravila – psovao bi (mi nismo smjeli), poticao nas na konzumiranje alkohola i pušenje cigareta, slobodno je govorio o seksu, komentirao sve i svašta, provokativno, sugestivno, često besramno.

Danas znam da su moja shvaćanja o životu u velikoj mjeri formirale strančeve priče. Premda je svakodnevno proturječio vrijednostima koje su zastupali moji roditelji, nitko ga nikada nije ušutkao ili mu zabranio takvo ponašanje.
Od njegovog dolaska prošlo je više od 40 godina. I još je uvijek tu, u svom kutu, spreman za priču.

Kako se zvao stranac?
Mi smo ga jednostavno zvali – TV. U međuvremenu, pridružila mu se i supruga. Zovemo je PC. Njihovo prvo dijete zove se mobilni telefon, a njihovo drugo dijete – Facebook. Planiraju proširiti obitelj.

“Classic Television”- Image courtesy of supakitmod / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar