Stres nakon godišnjeg odmora

Da, povratak na posao, nakon godišnjeg, može biti stresan.

Dva do čak tri tjedna trebaju nam kako bi se prepustili i opustili na godišnjem odmoru, isto tako, dva do tri tjedna potrebna su za uspostavljanje radnog ritma.
Za razliku od odmora posao u pravilu iziskuje napor i dobru organizaciju vremena i stoga nije čudo da nije jednostavno prebaciti se u radni mod. Na povratak mnogi reagiraju simptomima kao što je potištenost, poremećena probava, glavobolja, bolovi u predjelu trbuha, bolovi u predjelu prsa, vrtoglavica, nesanica, umor, tjeskoba i dr. Tako nam tijelo pokazuje otpor prema predstojećoj promjeni.
Od takvih i sličnih simptoma pati poveći broj ljudi. Ukoliko ti simptomi ne potraju, nema razloga za brigu.

Kako izbjeći ili barem ublažiti pojavu navedenih simptoma?

Istraživanja su pokazala da se ponovnom povratku na posao najlakše prilagode osobe koje ne koriste više od dva tjedna odmora. Stoga se preporuča godišnji odmor ‘razbiti’ na manje dijelove pa tijekom godine koristiti više puta kraće odmore.

Korisnim se pokazalo par dana prije završetka godišnjeg odmora prakticirati ritam ustajanja, uzimanja obroka, spavanja i sl. sličniji odnom radnom. Dobro je u tome periodu prijeći na laganu, zdraviju i redovitu prehranu i bavljenje tjelesnim aktivnostima jer se osnažen i očišćen organizam lakše bori s  izazovima. Mnogi nutricionisti ističu da je prehrana koja se ciljano provodi neposredno prije povratka svakodnevnim obavezama ključna u uspostavljanju ravnoteže i bržoj prilagodbi organizma.
Free Work Worker vector and picture

Značajno je i pozitivno razmišljanje. Negativno raspoloženje umanjuje naše kapacitete, između ostalog i sposobnost pamćenja (stvaranje novih veza između živčanih stanica). U pozitivnom raspoloženju kognitivno smo snažniji i produktivniji. Pozitivno raspoloženje dokazano stimulira rast veza između živčanih stanica, poboljšava kognitivne sposobnosti, djeluje poticajno na naše doživljaje, pojačava pozornost, pokreće kotač sretnijih, pozitivnijih misli. Sretni ljudi su kreativniji, brže rješavaju probleme i mentalno su življi. 

Image by Sabine van Erp from Pixabay
Image by Mohamed Hassan from Pixabay

 

ostavite svoj komentar