Stvaranje prijateljstava i odnosi mladih

U online svijetu…

Mladi se sve više druže u virtualnom svijetu što im u umanjuje mogućnosti da pronađu istinski bliskog prijatelja ili partnera. Online se mogu izmjenjivati rečenice, tračevi, fotografije, ali ne i osjetiti drugu osobu pa je teže stvarati dublja, intimnija prijateljstva.

Prema odgovorima u upitnicima koje ispunjavaju 15-godišnjaci prije testiranja PISA-e, koje se odvija svake tri godine, u iznimno kratkom razdoblju između 2012. i 2015. godine znatno je opao udio djece koja kažu da lako stvaraju prijateljstva u školi (s 91,2 na 83,8 % među hrvatskim ispitanicima), a gotovo se udvostručio udio onih koji se u školi osjećaju usamljeno (sa 6,9 na 12,4 posto). Prema anketama prepolovljen je broj 15-godišnjaka koji se druže nakon škole ili navečer, nakon 20 sati.

Mladi se najviše druže na društvenim mrežama, online, no ondje je teško stvoriti dublji, pravi prijateljski odnos kakav se stvara u direktnom odnosu, kad su osobe “jedan na jedan”, u realnom svijetu i u realnim situacijama. Na društvenim mrežama najvažnija je slika o nekome – tzv. imidž (eng. image znači slika). Stoga gotovo svatko u tom virtualnom svijetu nastoji biti lijep, prikazati se kao sretan/na, cool… Svi se kao nešto ludo zabavljaju i vode iznimno zanimljive živote.
social-1966010_640Jako je malo pokazivanja stvarnih emocija i stvarnih doživljaja.
Kod mnogih mladih tako iskrivljeno i nerealno prikazivanje stvarnosti izaziva frustraciju, usamljenost, osjećaj manje vrijednosti jer nisu dovoljno lijepi, ne vode dovoljno zanimljive živote i dr.
Sve navedeno mlade je ljude mučilo i prije, no kako je bilo više osobnih kontakata, bilo je i puno manje prostora za stvaranje lažne slike i više prostora za kreiranje dubljih odnosa.
Dok veze s vršnjacima slabe, mladi stvaraju sve jače veze s roditeljima, kasnije se osamostaljuju i odlaze iz roditeljskog gnijezda, kasnije počinju raditi, kasnije osnivaju vlastite obitelji. Također imaju manje potrebe za buntom jer pravila ponašanja u obitelji demokratičnija su, najčešće dogovorena.
On line prijateljstva i odnosi ne daju se usporediti s onima ‘uživo’. Premda je virtualni svijet dio sadašnjice i ima niz pozitivnih aspekata, valja osvijestiti one negativne i pravog prijatelja (ili partnera) potražiti ili potvrditi u stvarnom svijetu.On line ne možemo nekoga zagrliti i biti zagrljeni, primiti nekoga za ruku, osjetiti nježnost i emociju na nečijem licu…

ostavite svoj komentar