Stvari koje često previđamo kod čišćenja

A ne bismo trebali…

U brzini i zatrpani poslom često kod čišćenja doma propuštamo očistiti predmete i površine koje su pravi izvori bakterija i prljavštine. Najčešće se radi o sljedećem:

Ručkice, kvake i sl.
Svi ih dotiču bez razmišljanja.Prljavim i čistim rukama. Djeca posebno.

Usisavač i dodaci
Usisavače izvlačimo i njima se služimo, eventualno promijenimo vrećicu i filtere, ali sam uređaj (i dodatke poput četki) ne čistimo dovoljno često.

Mali kućanski uređaji
Tostere, miksere i sl. male kućanske uređaje obično vadimo, upotrijebimo, površno očistimo i vratimo na mjesto.  Svaki taj uređaj treba povremeno temeljitije očistiti od ostataka hrane i prljavštine.

images (3)Torbe
Ručne torbe, ruksake i sl. možda povremeno istresemo od viška stvari, ali temeljitije čišćenje obavljamo rijetko ili nikad. Prisjetite se samo gdje sve ne ostavljamo svoje torbe (pogotovo djeca) i što sve ne bacamo u njih.
Platnene torbe mogu se staviti u veš mašinu, a one osjetljivije mogu se prebrisati mješavinom vode i blagog deterdženta – iznutra i izvana. Kožne torbe treba čistiti sredstvima za čišćenje kožnih predmeta.

Novčanici i kartice
Povremeno je dobro izvaditi sve iz novčanika i prebrisati sam novčanik i posebno kartice kojima se služimo. Znamo koliko je novac prljav, a ni sa karticama situacija nije bitno drugačija – prelaze iz ruke u ruku…

Rolete – unutarnje (venecijaneri, drvene letvice i sl.)  i vanjske (plastične, drvene)
Nakupljenu prašinu i masnoće sa roleta treba očistiti i odmastiti (voda i blagi deterdžent sasvim su dovoljni). Drvene treba čistiti jedanko kao i metalne samo treba upotrebljavati manje vode.
Vanjske rolete teško možete očistiti živite li u neboderu ili višekatnici. Živite li u prizemlju počastite ih čišćenjem barem jednom godišnje.

Sprave i podloge za vježbanje
Odlazite li u teretanu ne bi bilo loše vlažnom maramicom prebrisati kontaktne površine sprave za vježbanje, ali to bi mnogima izgledalo ‘pomaknuto’. Kod kuće nema opravdanja. Prebrišite podlogu i spravu za vježbanje koju ste doticali oznojenim dlanovima i tijelom.

Čaše za četkice/držači za četkiceimages (4)
Čaše u kojima držimo četkice za zube znaju biti pravi mali raj za baktrije. Mješavinom octa i vode povremeno operite čašu za četkice ili držač.

Kućno bilje/cvijeće
Prašina i masnoće padaju na kućno bilje. Mekanom krpicom i vodom potrebno je s vremena na vrijeme prebrisati listove i provjeriti zemlju – zbog pretjeranog zalijevanja na posudi za cvijeće može se razviti plijesan. Tada zemlju treba zamijeniti a posudu oprati.

Donja strana tepiha
Klasično usisavanje podrazumijeva usisavanje gornje površine tepiha. No, par puta godišnje tepih treba okrenuti i usisati ga sa donje strane i prebrisati površinu ispod njega.

Kanta za smeće
Barem jednom u mjesec dana potrebno je temeljito oprati kantu za kućni otpad. To znači, isprazniti sadržaj i oprati samu posudu – iznutra i izvana, poklopac i dno, mješavinom octa i vode.
Prije nego stavite novu vrećicu za smeće kanta mora biti suha.

Hladnjak
U hladnjaku držimo hranu i logična je nužnost pravilne higijena. Osim unutarnjih površina, hladnjak treba prebrisati i izvana – gornju površinu, stranice, usisati odostraga, pomaknuti ga, usisati ispod i prebrisati površinu na kojoj hladnjak stoji.

images (5)Radijatori
Radijatori su svojim oblikom i funkcijom kao stvoreni za sakupljanje prašine, paučine i ostalih nećistoća. Blagim deterdžentom i toplom vodom uz pomoć nastavaka za čišćenje radijatora treba ih (barem na kraju sezone grijanja) temeljito oprati.

Rasvjetna tijela
Kako se obično nalaze na nedostupnim mjestima čistimo ih rijetko. Ipak, jednom godišnje treba se popeti na ljestve i očistiti prašinu, paučinu, kukce i dr. nečistoće.

Daljinski upravljači/telefonske slušalice
Radi se o predmetima koji idu iz ruke u ruku. Povremeno ih treba prebrisati i dezinficirati (sa malo alkohola na pamučnoj vati ili sa mješavinom octa, limuna, vode).

Krpe i spužvice za čišćenje
Mnoge se krpe i spužvice mogu koristiti duže vrijeme i ne treba ih prebrzo odbaciti. Pranjem u perilici ili iskuhavanjem može im se produžiti vijek trajanja i učinkovitost.

 

ostavite svoj komentar