Šuma bezimenih

Plaža iz djetinjstva…

Neposredno prije nego se sretne s Tweedledumom i Tweidldeejem, Alisa ulazi u šumu bezimenih i susreće s s lanetom.
Ni lane niti Alisa ne mogu se sjetiti svojih imena. Nije važno. Zajedno kreću dalje, Alisa s puno ljubavi grli meki vrat laneta, sve dok ne stignu do ruba šume. Ondje se lane iznenada sjeti svojega imena i užasnuto pogleda Alisu.“J a sam lane“, vikne. „Jao meni, ti si ljudsko dijete!“. I nakon toga užasnuto pobježe.

Kao dijete ljeta sam provodila sama na napuštenoj plaži na Long Islandu, sakupljajući školjke, kopajući u potrazi za malim priljepcima, vodeći potpuno drugačiji život od onoga koji sam vodila ostatak godine u gradu. Dan za danom promatrala sam, primjećivala i najsuptilnije promjene. Ostatak godine u New Yorku osobe koje nisam poznavala nisam gledala u ravno u oči i nisam razgovarala sa strancima.

Tijekom tih ljeta osjećala sam snažan spokoj i sposobnost da budem bez ljudi, a da ne budem usamljena. Sjećanja na te trenutke su prekrasna. Svako bi jutro more na plažu nanijelo novo blago – komadiće drva, stakalca glatka poput svile, koju meduzu… Jednom sam pronašla naočale sa samo jednim staklom.
najživopisnije sjećanje na to razdoblje povezano je sa pticama – prekrasnim bijelim pticama koje su neprestano oblijetale iznad moje glave. Sjećam se da su njihova krila postala prozirna kada bi prolazile između mene i sunca. Anđeoska krila. Sjećam se kako sam bila općinjena tim prizorom i poželjela da i sama imam krila da mogu letjeti poput njih.

Mnogo godina poslije imala sam prigodu ponovno prošetati istom tom plažom i doživjela sam veliko razočaranje. Komadići algi i smeća prljali su obalu, galebovi su letjeli svuda unaokolo, promuklo kriješteći, boreći se za smeće i drugo što bi more nanijelo na obalu.
rastužena, odvezla sam se kući. Na pola puta shvatila sam da su galbovi one iste ptice iz moje mladosti. Plaža se nije promijenila. Moj pogled se izmijenio.

Priča iz knjige „Priče koje iscjeljuju“ – Mudrost podijeljena za kuhinjskim stolom, autorice Rachel, Naomi Remen

“Driftwood”- Image courtesy of Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar