Sunčane naočale

Za najbolju zaštitu očiju od sunca i štetnih zračenja treba nositi kvalitetne sunčane naočale. Najbolji izbor su naočale koje blokiraju 100% UV zračenja i koje apsorbiraju većinu HEV zraka (zračenje visoko energetskog dijela vidljivog spektra ili plavo svijetlo, prodire duboko u oči).

ID-100110159Sunčane naočale koje pružaju najbolju zaštitu su one s velikim okvirima i velikim lećama i one koje tijesno prijanjaju uz lice. Na taj način pružaju najbolju zaštitu jer onemogućavaju prolaz štetnog zračenja, od naprijed, ali i sa strane.
Intenzitet zaštite od UV zračenja koje pružaju sunčane naočale nema veze sa bojom i zatamnjenjem istih. Svijetlo smeđe ili leće (stakla) žute boje mogu pružiti istu UV zaštitu kao tamno sive leće.

No, kada govorimo o zaštiti od HEV zraka, boja leća je važan čimbenik. Većina leća na sunčanim naočalama koje blokiraju prolaz plavog svjetla (HEV zraka) biti će žute boje, boje bronce, bakra ili crvenkastosmeđe boje.
Ne blokiraju sve sunčane naočale 100 % UV zračenja.

Niste li sigurni u razinu zaštite vaših sunčanih naočala raspitajte se kod najbližeg optičara. Bolje opremljene optičarske radnje imaju spektrofotometar – uređaj za mjerenje razine zaštite od UV zračenja.
Sunčane naočale treba nositi i u hladu. Premda smo u sjeni i u hladu manje izloženi štetnim zračenjima, intenzitet zračenja još uvijek zahtijeva zaštitu očiju.

Glasses, Sunglasses, Sun, ReflectionVažno: sunčane naočale jednako su važne i zimi upravo zbog refleksije UV zračenja od snijega.

Osobe koje nose kontaktne leće koje blokiraju UV zračenje trebale bi nositi i sunčane naočale jer leće štite samo onaj dio oka koji pokrivaju, neposredno ispod leće. Ostali dijelovi oka ostaju nezaštićeni i UV zračenje može oštetiti konjuktivu i dio oka koji leća ne pokriva.

Osobe tamnije puti i tamnih očiju također bi trebale nositi sunčane naočale.
Posebno je važno djeci osigurati zaštitu za oči – kvalitetnim naočalama i pokrivalima za glavu s obodom jer djeca znatno više vremena provode na otvorenom.

Uz sunčane naočale preporuča se nositi i šešir širokog oboda. To je dodatna i preporučena zaštita za oči tijekom sunčanih dana.

Image by tomekwalecki from Pixabay
Image by Herbert Aust from Pixabay
“High Angle View Of Female Looking Backwards”- Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar