Sušenje rublja tijekom hladnih mjeseci

Tijekom toplih mjeseci sušenje rublja puno je jednostavnije nego tijekom hladnijih, iz više razloga: temperature su niže, zrak vlažniji, rublje se sporije i teže suši, ima ga više.  

Free photos of Clothespin

Zimi hladnoća nerijetko zamrzne oprane i vani obješene komade odjeće što produžava vrijeme njegova zbrinjavanja (skupljanje, odmrzavanje, glačanje, pospremanje u ormare).  

Rublje zimi često odlažemo na radijatore što je praktično za manje komade no, odlaganjem većih komada smanjujemo učinkovitost radijatora, riskiramo presušeno rublje i nezdravu kvalitetu zraka u prostoru (više vlage, plijesni i gljivica). Preporučamo postavljanje stalka za sušenje rublja ispred radijatora (ne preblizu). Isto je tako važno na stalak za sušenje ne stavljati previše rublja jer će se sporije sušiti i više gužvati. Nakon pranja, a prije vješanja korisno je protresti i tako poravnati rublje. Tako se rješavamo viška vlage i olakšavamo kasnije glačanje rublja.

Free photos of Laundry

Stalke za sušenje često postavljamo u kupaonicu koja je, najčešće najmanji prostor u domu i još k tome obložen keramikom. Spavaće sobe (pogotovo kad su male) i kuhinje također nisu najbolji prostori za sušenje rublja. Riskiramo višak vlage u prostoru u kojem boravimo, a osim toga rublje može pokupiti i razne mirise (npr. od kuhanja). Poželjno je da prostor ima prozor ili vrata i da se može prozračiti.  

U želji da iskoristimo jeftiniju tarifu i radi praktičnosti ponekad rublje stavljamo prati u večernjim satima kako bi ga ujutro stavili na sušenje. To nije preporučljivo jer se u vlažnom bubnju mogu razviti neugodni mirisi. Rublje je najbolje staviti na sušenje neposredno nakon pranja, neovisno je li riječ o jutarnjim ili večernjim satima.  

Jedno od mogućih rješenja je i sušilica rublja no, prvo valja iskoristiti one mogućnosti koje imamo na raspolaganju, a koje ne traže potrošnju bilo kojeg energenta. Uz malo promišljanja i taj dio se može odraditi na zadovoljstvo ukućana i bez narušavanja kvalitete življenja.

Image by Esi Grünhagen from Pixabay 
Image by Dmitriy from Pixabay
Image by Liz Toms from Pixabay 

 

ostavite svoj komentar