Sušenje začinskog bilja

Iskoristite sezonu začinskog bilja i toplinu ljetnog zraka.

Listovi peršina, celera, majčina dušica i dr. dobro će vam doći tijekom zimskih dana. Odlazite li na more iskoristite obilje ružmarina i lovora, lavande i kadulje koje također možete posušiti i njima začinjavati jela tijekom hladnijih mjeseci.

Važno je znati osnovna pravila koja osiguravaju sigurnu i svrsishodnu upotrebu nabranog bilja. Bere se samo zdravo i čisto bilje (izbjegavajte ono koje raste pored putova, željezničkih pruga, autocesta, naselja). Oštećeno bilje (od insekata ili biljne bolesti) također nije za branje.
Bilje treba brati po suhom, toplom i sunčanom vremenu (ne poslije kiše ili dok je još vlažno od rose).
Nakon što ste nabrali biljke, izdvojite oštećene primjerke ili dijelove biljke, a ostalo treba što prije osušiti ili konzervirati na neki drugi način.

Naberite bilje i okrenuto naopačke objesite u snopićima na prozračno i tamno mjesto da se osuši. Možete bilje poredati i jedno do drugoga, na podlozi od čistog papira ili plahte, na mjestu koje nije izloženo direktnom suncu, zaštićenom od vjetra i toplom.
Suho bilje pospremite u papirnate vrećice ili u dobro zatvorene metalne kutije ili pak u staklenke sa čvrstim poklopcem, ali zaštićene od svjetlosti.
Začinsko bilje možete i zamrznuti, a kao takvo traje i duže od 6 mjeseci (koliko traje sušeno bilje).

Jednostavno bilje operete, smjestite u kalupe za led, odozgo nalijete malo vode i zamrznete. Zaleđene kockice sa začinskim biljem istresete u plastičnu vrećicu, čvrsto zavežete i čuvate u zamrzivaču.

ostavite svoj komentar